Haveriet i det japanska kärnkraftverket Fukushima har orsakat utsläpp av stora mängder radioaktivitet och förhöjda strålningsnivåer har uppmätts även i Tokyo, 25 mil från kärnkraftverket. Hur skulle Gotland påverkas vid ett haveri i Oskarshamns kärnkraftverk, endast 12 mil härifrån?
”Svårt att sia”
Enligt Christer Stoltz, beredskapschef för Region Gotland, är risken för Gotlands del störst om det blåser ostlig vind och om det sedan regnar när de radioaktiva partiklarna nått ön.
-Det är svårt att sia framtiden. Men skulle det visa sig att vindar från Oskarshamn har sådana värden att vi blir berörda av det måste man först och främst gå ut med information. Sedan får man vidta åtgärder.
Åtgärderna handlar i första hand om att göra mätningar av den radioaktiva strålningen samt att uppmana människor att vistas inomhus. En evakuering skulle antagligen inte bli aktuell för Gotlands del.
Mätstationer larmar
Det finns 28 stationer i Sverige som automatiskt mäter joniserande strålning, det vill säga den strålning som bland annat radioaktiva ämnen avger. Om nivån stiger larmas Strålskyddsmyndigheten, som ansvarar för kärnsäkerhet och strålskydd. En sådan mätstation finns i Fårösund.
För att kunna avgöra den normala bakgrundsstrålningen på en viss plats har man på Gotland även så kallade kommunmätningar på nio olika platser. Vid ett kärnkraftshaveri används mätningarna som utgångspunkt för att se om strålningen ökar.
Det är länsstyrelsen som har ledningsansvaret i händelse av radioaktiva utsläpp.
-Vi har haft en mindre övning. Då tittar vi på olika scenarion och diskuterar vilka åtgärder man kan vidta, både i den akuta fasen och långsiktigt. Det är inga praktiska övningar utan mer diskussion, säger Christer Stoltz.