Oscar tog över efter omtyckta chefen: ”Stora skor att fylla”

När den mångåriga och mycket uppskattade chefen Cecilia Gustafsson valde att pensionera sig tidigare i år tog Oscar Olin över stafettpinnen och blev verksamhetschef på Samariten Gotland. Efter snart ett år i rollen börjar han bli varm i kläderna.
– Jag tycker att vi står för något bra, säger Oscar Olin.

Det har varit många nya saker att lära sig i sin nya roll som verksamhetschef.

Det har varit många nya saker att lära sig i sin nya roll som verksamhetschef.

Foto: Albin Jakobsson

Gotland2024-12-27 05:05

Nyheten i korthet

  • Oscar Olin tog över som verksamhetschef för Samariten Gotland efter den mycket uppskattade chefen Cecilia Gustafsson gick i pension tidigare i år.
  • Olin, som tidigare var en kollega till personalen, har funnit det utmanande men inspirerande att ta över efter Gustafsson och leda teamet.
  • Han identifierar nyrekrytering och beredskapsarbete som de två största utmaningarna för Samariten Gotland framöver.

Efter hela 44 år i sjukvårdsbranschen valde Cecilia Gustafsson att i februari detta år gå i pension och därmed lämna sin roll som verksamhetschef för ambulanssjukvården på Gotland, som togs över av Samariten Ambulans 2022. Ny chef blev Oscar Olin.

– Vi var ett gäng som sökte tjänsten och jag lyckades bli chef på stället på något sätt, säger han.

undefined
Den 20 februari 2024 gick Cecilia Gustafsson officiellt i pension och Oscar Olin tog över som verksamhetschef på Samariten Gotland.

Oscar Olin är ursprungligen från Västervik och träffade sin nuvarande fru, som är gotlänning och som han nu har två barn med, under sin tid på sjuksköterskeutbildningen i Kristianstad. 2010 gick flyttlasset till Gotland och Väskinde och 2018 började han jobba på ambulanssjukvården på Gotland. Att ta över efter en så uppskattad chef som Cecilia Gustafsson har dels varit svårt, dels väldigt inspirerande, säger han.

– Cilla var en väldigt omtyckt chef och den bästa chefen jag någonsin har haft. Man vill ju hålla i hennes anda samtidigt som man vill skapa något eget. Det är stora skor att fylla, men jag har 48:or så jag kanske lyckas.

Att ha Cilla vid sin sida under övergången kändes väldigt tryggt, berättar Oscar Olin.

– Jag höll i henne länge under våren och jag ringde henne senast i morse för att fråga om råd om lite grejer. Det lär jag fortsätta göra, hon har sagt att det är okej, säger han med ett skratt.

undefined
”Det tog lite tid innan kollegorna såg mig i den nya rollen, men jag tycker inte det har varit några problem egentligen”, säger Oscar Olin.

Totalt är det 43 personer med en fast anställning på Samariten Gotland. Att bli chef över sina tidigare kollegor har varit lite speciellt, säger Oscar Olin.

– Det är en lurig grej att bli chef över sina kollegor och det tog lite tid innan kollegorna såg mig i den nya rollen, men jag tycker inte att det har varit några problem egentligen. Man har ju en relation till de allra flesta sedan innan och jag tycker nog att vi kunnat hålla isär relation och jobbet på ett bra sätt.

Hur ser du på dina första månader på chefsposten?

– Det är många saker man gör för första gången, som medarbetarsamtal och lönerevisioner. Men jag känner ett större lugn inför nästa år. Ta Almedalsveckan som ett exempel, det var en enorm stressig period i år med planering inför och själva veckan. Men till nästa år känner jag mig ganska lugn inför det. I alla fall nu, säger Oscar Olin med ett leende.

undefined
Efter tio år på akutmottagningar valde Oscar Olin att söka sig till ambulanssjukvården. ”Det är verkligen världens bästa jobb”, säger han.

Redan som sjuåring var Oscar Olin säker på att det var sjukvård han ville jobba med. Han fick sitt första smakprov av branschen under sin militärtjänstgöring.

– Jag halkade egentligen in på sjukvården på ett bananskal. Jag hamnade som sjukvårdare när jag gjorde militärtjänsten och fick i och med det några veckor praktik på ett civilt sjukhus, säger Oscar Olin.

När väl den militära tjänstgöringen var klar, sökta han till sjuksköterskeutbildningen.

– När jag var klar med utbildningen så var jag på akutmottagningar under en tioårsperiod. Efter dessa tio år kände jag att jag vågade ge mig ut i det prehospitala. Jag var lite feg, men till slut vågade jag och det här är verkligen världens bästa jobb.

undefined
Nyrekrytering och beredskapsarbete ser Oscar Olin som de två största utmaningarna för Samariten Gotland.

Den prehospitala vården är den vård som utförs mellan att ett vårdbehov uppstår till att patienten når sjukhuset. Självständigheten i det prehospitala var det som lockade Oscar Olin till ambulanssjukvården.

– På sjukhuset handlar det mycket om att utföra åtgärder som någon annan sagt åt dig att göra. I det prehospitala så är vi ensamma med våra riktlinjer och ordinationer och ska göra vårt bästa för patienterna. Men det tog som sagt tio år innan jag vågade och kände att jag hade nog erfarenhet och kunskap för att testa.

Och nu har han alltså gått och blivit chef över den gotländska ambulanssjukvården. I sin nya roll har han lokaliserat framför allt två utmaningar som Samariten Gotland står inför.

undefined
Oscar Olin har ett stort intresse för ishockey och han följer hockeylaget Leksand passionerat.

– Det ena är att tillgodose nyrekrytering. Vi har haft en väldigt trygg personalskara i väldigt många år, även innan Samariten tog över, men personalskaran blir ju äldre. Ö-läget är speciellt, så att hitta tillväxten på ön är nog en ganska stor utmaning, säger Oscar Olin och fortsätter:

– Det stora utmaningen, inte bara för Samariten, utan för hela sjukvården, är beredskapsarbetet. Att se omvärlden och faktiskt börja preppa för vad som skulle kunna hända även här.

Hur mår Samariten Gotland i dag?

– Jag tycker Samariten Gotland mår bra. Vi står för en väldigt bra personalpolitik och jag tycker att vi verkar ha nöjda medarbetare. Vi ska inte slå oss för bröstet för mycket för det gäller att hålla i det, men jag tycker att vi står för något bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!