Ostadigt hela veckan

Hällande regn eller strålande solsken? Det beror helt på om du frågar norrmännen eller svenskarna om midsommarvädret på Gotland. Om du ändå envisas med att vara utomhus - sikta på Tingstäde.

Gotland2009-06-11 04:00
Enligt tiodygnsprognosen som Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut, SMHI, släppte i går, väntar mycket ostadigt väder för Gotland under hela nästa vecka.
- Trenden ostadigt väder håller i sig; det är större sannolikhet för regn än för sol, även på midsommarafton, sammanfattar SMHI:s meteorolog Jonas Höglund för GT.

Håller i sig
Enligt SMHI:s prognos kommer det att bli mer nederbörd i helgen, då ett regnoväder drar in över Gotland söderifrån. Molnen, regnet och vindarna kommer sedan att hålla i sig hela nästa vecka, inklusive midsommarafton.
Däremot kan temperaturen stiga något, till närmare 20 plusgrader.

Havet kyler
- Det kommer att bli ganska blåsigt på Östersjön och kring Gotland och 15 till 20 grader. De inre delarna av ön blir lite varmare än kusterna, eftersom havet fortfarande kyler ner en del, säger Jonas Höglund, som inte ser någon annan skillnad i väder över ön förutom ett något varmare inland.
- Det bli någon enstaka dag med uppehåll i nästa vecka, så med lite tur kan det bli midsommarafton, säger Jonas Höglund.

Norrmän spår sol
Norrmännen, däremot, är positivare lagda även när det gäller det gotländska midsommarvädret. Enligt en midsommarprognos som presenterades av
SMHI:s norska motsvarighet Meteorologisk Institutt och tv-bolaget NRK i går, blir det strålande solsken över hela Gotland på midsommaraftonens dag. Varmast blir det i Tingstäde, som får +21 grader, enligt norrmännen.
Kallast blir det på östkusten och norrut - samt i söder: Fårösund, Burgsvik och Katthammarsvik spås +15 grader mitt på dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om