Östergarn ger inte upp

Östergarnsborna ger sig inte. De vill att den nedlagda skolan även i fortsättningen kommer bygden till godo.Efter lördagens stormöte är det nu bestämt att företaget Nygarn utveckling ska fortsätta påtryckningarna om att få köpa skolbyggnaden av kommunen.

Vaktis. Erik Gahnström, 80,  ledde rundvandringen i skolan.

Vaktis. Erik Gahnström, 80, ledde rundvandringen i skolan.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2007-12-31 04:00
Efter att Östergarns skola lades ner i höstas har oron varit stor på Östergarnslandet. Kommunen vill göra sig av med skolbyggnaden. Men ingen vet vad den kommer att användas till i framtiden.
För att skolan skulle hamna i "rätta" händer lade företaget Nygarn utveckling ett bud på skolbyggnaden. Företaget verkar för att utveckla näringslivet på Östergarnslandet och drivs utan vinstsyfte. Men budet låg långt under kommunens egen värdering på nästan 2,5 miljoner kronor.
För att stämma av intresset om hur man ska gå vidare anordnades i lördags ett möte på skolan, där 75 personer deltog.
- Ett jättebra möte med god atmosfär. Vi hade plockat fram 40 stolar och räknat med maximalt 50 personer, säger Gunnar Bendelin, ordförande i Nygarn utveckling.
Innan mötet genomfördes en rundvandring genom hela byggnaden. Guide var Erik Gahnström, 80 år, som först gått i skolan och sedan verkat som vaktmästare från 1948 fram till 1995.

Förhandla vidare
Under mötet bestämdes det att bolaget skulle försöka förhandla vidare med kommunen. Går inte det får de lägga ett bud på den öppna marknaden.
- Vi har bestämt oss för att inte höja, i stället vill vi gå vidare i diskussionen med kommunen utifrån det bud som vi redan lagt. Vi vill att kommunen ska rucka på sin värdering, säger Gunnar Bendelin.
Det var många som hade idéer om vad skolbyggnaden kunde användas till. Lägenheter och kontor var ett förslag, flyktingförläggning ett annat och en spa-anläggning ett tredje.
Kerstin Rosenqvist från Östergarn tyckte att byggnaden skulle passa för ett hospice.
- Det vore helt fantastiskt, men det gäller att det går runt ekonomiskt också.
Men Bodil Heijbel från Herrvik, vars barn gått i Östergarns skola, var villrådig.
- Jag brukar ha massor av idéer, men nu vet jag faktiskt inte. Huvudsaken är att det blir något som kommer bygden tillgodo. Det är viktigt att det går att både arbeta och bo här, säger hon.
Ett gissel är de höga uppvärmningskostnaderna. Årligen beräknar man att de ligger på omkring 200 000 kronor. Skolan byggdes 1896 och har genomgått två större renoveringar, 1951 respektive 1985. Arkitekten är Östergarnssonen Axel Herman Hägg.
Oavsett skolbyggnadens användningsområde tror Gunnar Bendelin att det finns goda förutsättningar för att så småningom komma överens med kommunen om en ny köpesumma.
- Annars gör de ett val som går stick i stäv med vad befolkningen vill här ute.
I slutet av januari kommer Nygarn utveckling och Gotlands kommun att mötas för att diskutera frågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!