Östersjö-arbete kan bli modell för Europa
Visby valdes som mötesplats när EU-ländernas utrikesutskott konfererade eftersom Östersjöstrategin var en av frågorna på agendan.- EU:s Östersjöarbete kan bli modell för andra regioner i Europa, säger det svenska utrikesutskottets ordförande Göran Lennmarker.
Här möts EU. 27 länder, representerade av över 100 delegater, diskuterade bland annat Östersjöfrågor när EU-ländernas utrikesutskott sammanträdde i Visby. Utrikesminister Carl Bildt var en av deltagarna, till vänster om honom syns det svenska utrikesutskottets ordförande Göran Lennmarker.foto: henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Den innehåller tre huvudmål; att förbättra miljön och göra havet renare, att förbättra den ekonomiska tillväxten och marknaden i länderna runt Östersjön, och att förbättra polissamarbetet för att bland annat få slut på människohandeln.
Säkrare fartygstransporter står också på agendan.
Mötet fortsatte i går och hölls utan insyn från allmänhet och media. Vid den gemensamma fotograferingen fick dock pressen tillfälle att ställa några frågor.
Beslut i oktober
Göran Lennmarker förklarade då att han har goda förhoppningar om att EU-toppmötet i oktober kommer att fatta beslut om Östersjöstrategin, och att frågan väcker stort intresse hos konferensdeltagarna.
- Det sätt vi planerar på och involverar hela EU kan bli en modell för andra regioner som Donau och Medelhavet, så många tycker att det är intressant att se hur det går här. Många är också överraskade över att tillståndet i Östersjön är så allvarligt eftersom vi anses var duktiga i att skydda miljön.
Utrikesutskotten träffas en gång i halvåret i det aktuella EU-ordförandelandet. Att man valde Visby som mötesplats denna gång beror på Östersjöfrågan. Men även situationen i Afghanistan, fredsprocessen i Mellanöstern, Sveriges utrikespolitik och EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolicy, föredragen av EU:s representant Javier Solana, stod på agendan.
Representanter från Kroatien, Turkiet, Makedonien, Island och Norge deltog också i konferensen, speciellt inbjudna som eventuellt framtida medlemsländer.
Närmast i tur står Island, och utrikesminister Carl Bildt tror att Island kommer att kunna bli medlem i EU ganska snart eftersom landet redan finns med i den inre marknaden.
- Det pågår förhandlingar med Kroatien och Turkiet, men med västra Balkan står det och stampar, säger Carl Bildt.
När kommer dessa länder med i EU?
- Det är svårt att veta hur långt fram i tiden det ligger.
Han menar också att det talas mycket om Östersjöstrategin i länderna runt om i EU.
Beträffande utrikespolitiken säger han att man under mötet haft breda diskussioner om utrikespolitiska utmaningar, och nämner utvecklingen i Afghanistan efter valet som ett exempel.
Beträffande en eventuell gasledning i Östersjön säger Carl Bildt att Ryssland visserligen har börjat öva mer militärt, men att Sverige har en ganska avspänd relation till det.
- Jag tror inte att det handlar om att skydda gasledningen.
Konferensdeltagarna hann även med att bekanta sig lite med Visby, och mötet avslutades på måndagskvällen med en middag med medeltidstema i S:t Nicolai ruin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!