"Östersjöcentret bör vara litet och effektivt"

­ Jag ser hellre att man bygger litet och effektivt än något stort som har svårt att hitta sin form. Jag ser detta med Östersjöprojektet i pilotform, ett center som ska vara en katalysator för fördjupat samarbete inom Östersjöregionen. Får centret den rollen, ja då kommer verksamheten att utökas.
Det anser Ulf Dinkelspiel, exportrådets förre vd, som på näringslivsminister Leif Pagrotskys uppdrag utreder hur det kommande Östersjöcentret på Gotland ska utformas.

Gotland2004-09-30 04:00
Under två dagar har han besökt Visby och Gotland och bland andra träffat företrädare för näringsliv, högskola, kommun, länsstyrelse, de konstnärliga Östersjöcentren och olika organisationer.
Tillsammans med sin utredningssekreterare Anders Bengtcen samlar han sedan den 1 september in underlag för kommande förslag till regeringen om hur man bör utforma Östersjöcentrum. De besöker också kommuner, landsting och näringsliv längs med hela den svenska Östersjökusten. Sitt utredningsförslag ska han lämna ifrån sig den 15 december.
Men än så länge kan eller vill Ulf Dinkelspiel inte säga så mycket om hur utformningen av centret ska bli.
<span class=MR>Tillväxt ett honnörsord</span>
­ Tillväxt är ett honnörsord när det gäller Östersjösamarbetet, men vi ska inte ta över något från andra. Det här ska bli ett center som tillförs andras aktiviteter. Beslutet om ett centrum är en uppföljning av tidigare mycket stora satsningar som den första och den andra Östersjömiljarden. Men det ska inte bli ett center som är till för att stödja eller ge pengar till olika aktiviteter. Det ska alltså inte bli en bidragsgivande institution, säger Ulf Dinkelspiel.
­ Om tio år är jag övertygad om att vi ser en stark fördjupning av samarbetet, bland annat när det gäller handel. Östersjön kan bli ett tillväxtcenter precis som Kina och sydostasien. Östersjöområdet är ju den snabbast växande delen inom EU, 20-30 procent och handeln med Östeuropa har ökat dramatiskt. Vår handel med de baltiska staterna är större än vad handeln med forna Sovjetunionen var, säger Ulf Dinkelspiel, som är expert på ekonomisk utveckling.
<span class=MR>En samlande roll</span>
­ Det har länge funnits tankar om att skapa ett Östersjöcentrum. Siktet är inställt på att centret ska få en samlande roll för allt som sker i form av Östersjösamarbete samt främja detta. Det finns ju redan en mängd olika initiativ tagna. Men det är inte meningen att centret ska ta över dessa, säger Dinkelspiel.
Han betonar också att centret är ett nationellt intresse. Om allt går som det ska tror Ulf Dinkelspiel att centret kan finnas på plats i början av år 2006.
Det var i våras som regeringen tog beslutet att förlägga Östersjöcentrum på Gotland.
Det hamnar här av regionalpolitiska skäl men också för sin geografiska placering mitt i Östersjön.
<span class=MR>Geografisk närhet</span>
­ Ja, vi har ju den historiska och den geografiska närheten. Fördjupningen av samarbetet kommer genom den geografiska närheten och det är klart att Gotland ger associationer till många hundra år av kontakter, av att vara mötesplats i Östersjön, säger Ulf Dinkelspiel.
Östersjöcentrum ska alltså samla allt som i dag finns om kontakter och arbeta för att seminarier och möten hålls med representanter från olika länder runt Östersjön. De länder man preliminärt ska rikta in sig på är Estland, Lettland, Litauen, Ryssland, Vitryssland, Polen och Ukraina.
­ Det ska finnas en engelsk webb att gå in på och den ska spegla den svenska webb som också ska finnas och det måste finnas personal för detta.
­ Man har sagt att det ska bli 15 tjänster och som jag ser det måste det bli personal med hög kompetens. Det ingår också i utredningsuppdraget att utreda praktiska förutsättningar, exempelvis var personal ska rekryteras, säger Ulf Dinkelspiel.
<span class=MR>Högskolan viktig</span>
­ Det viktigaste är att ha en rad aktiviteter som högskolan kan dras in i, även på projektsidan. Det är en fördel att högskolan finns här. Centret behöver bland annat personal med akademisk bakgrund, säger Dinkelspiel.
Investeringen för Östersjöcentrum uppskattar Ulf Dinkelspiel lite löst till 15-20 miljoner kronor. Samtidigt har regeringen sagt att en Sida-enhet med 20 anställda ska placeras i Visby. Om det blir en samverkan mellan centret och Sidaenheten är inte klart, säger Ulf Dinkelspiel.
Om var Östersjöcentret bör vara placerat i Visby säger Ulf Dinkelspiel att det är en fördel om det ligger i centralt i Visby. Men det är inte nödvändigt. Om kommunikationer med båtar och flyg österifrån så tror han att det kan bli av i framtiden om tillräckligt många aktiviteter inom Östersjösamarbetet förläggs till Gotland.
T.ex. om det blir många studenter från andra sidan Östersjön som studerar i Visby.
Ekonomisk expert. "Om tio år är jag övertygad om att vi ser en fördjupning av samarbetet, bland annat när det gäller handel.
Östersjön kan bli ett tilväxtcenter precis som Kina och sydost-asien", säger Ulf Dinkelspiel. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om