Östersjön allt varmare

Per Holmgren, meteorolog från Sveriges Radio hade ingen lösning på alla problem med klimatförändringar som just nu sker men han pekade på många sätt som innebär att vi kan stoppa dem.
- Vi lever inte bara på jorden. Vi är en del av den, sa han. Några sätt är att spara energi, opinionsbildning och att vi börjar tänka.

Gotland2005-11-16 06:00
Klimatet är ett globalt problem och man kan undra vart vädret är på väg. En del svar gav Per Holmgren i sitt anförande på Borgen i går kväll när Gotlands kommun och länsstyrelsen bjöd på ett informationsseminarium om framtidens väder och klimatfrågor.

Torka och översvämningar
- Fler och fler vill använda samma energi. Europa och USA har under lång tid haft tillgång till billig energi och har utnyttjat det maximalt. Nu vill hela världen ta del av denna och det drabbar de fattigaste människorna i de fattigaste länderna.
Det blir varmare på vår jord och det innebär att där det redan är varmt kommer det att bli så varmt att vattnet tar slut och människor inte längre kan bo där. Det kommer att bli fler översvämningar, svåra oväder, tropiska cykloner och det utvecklas flera orkaner.
- Under 1900-talet har det blivit 0,7 grader varmare än före industrialiseringen. Koldioxidutsläppet har ökat med 35 procent och metan har fördubblats upp till cirka 150 procent. Och det som skrämmer mig mest är att de varmaste åren har varit de sista sedan 1998. I år har vi uppmätt den varmaste september som nånsin uppmätts på jorden.
Per berättade om glaciärerna i världen där 95 procent minskar hela tiden. Delar av Alaska har blivit 6-7 grader varmare och på Kilimanjaro finns om tio år ingen is kvar. Detta innebär att floderna kommer att torka när de inte längre får vatten från snö och is och människor som bor runt omkring kommer inte längre att ha vatten.
Det var skrämmande siffror och diagram som han visade och det finns bara ett sätt att minska takten på klimatförändringarna i världen. Det är att minska på utsläppen och växthuseffekten.
Efter Pers anförande gavs det plats för frågor och några frågade om flygplanen som kommer att öka över Gotland. Om detta kan man läsa på sidan tre i dagens tidning.

Mildare vintrar
Om Gotland sa han inte så mycket eftersom det handlar om ett globalt perspektiv. Men att de flesta ovädren kommer från Nordsjön och att Gotland ofta befrias från de värsta stormarna och den värsta nederbörden i form av snö och regn beror på att vi skyddas av fastlandet.
- Om Östersjön blir isfri blir det ännu mildare på Gotland men det kan också orsaka kraftigare snöbyar och kraftigare vindar.
- Östersjön blir allt varmare och det är bidragande orsak till den stora algblomningen. Nu är detta inte mitt område men det kan vara en förklaring, svarade han på frågan om algerna i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om