"Östersjön har blivit ett innanhav i unionen och Gotland har hamnat mitt i"

­ I dag har Östersjön blivit ett innanhav i unionen. Gotland har hamnat mitt i.
Dessa nya förutsättningar konstaterade Thomas Hammarberg, huvudtalare vid socialdemokraternas 1 maj-firande i Visby, i anledning av EU:s tio nya medlemsländers entré samma dag.
Ett hundratal deltagare mötte upp till demonstrationståget som hade mål vid Kullen på Gråbo. Eller Gråbo folkpark som konferencieren Thomas Jankert döpte samlingsplatsen till.

Gotland2004-05-03 04:00
Kl. 10.30 satte sig demonstrationståget i rörelse från samlingspunkten vid Medvalls kiosk. Med svenska flaggan i täten före de röda fanorna och med musik från blåjackade Gotlands blandade blåsare tågade de hundratalet deltagarna under plakat med såväl lokala texter som nationella.
"Sänk inte Gotland - Bevara P 18 kvar" och "P 18 är en av Sveriges bästa utbildningsplattformar" såväl som "Nej till visuell våldtäkt".
Framme vid talarplatsen vid Kullen i Stäven formerade sig fanbärarna på ömse sidor runt scenvagnen där de båda hissade s-flaggorna vajade i den labra brisen och gemensamt sjöngs "Arbetets söner".
Dagens konferencier var Thomas Jankert. Han utnämnde platsen till Gråbo folkpark sedan han harangerat arrangörerna för att ha flyttat ut evenemanget till ett av stans ytterområden.
­ En stor eloge. För att förlägga kongresshallen eller biblioteket hit vore förstås otänkbart.
<span class=MR>Almedalstalet</span>
Dagens huvudtalare var Thomas Hammarberg från Olof Palmes internationella centrum. Han gjorde internationella utblickar men såg också frågeställningar ur barnets perspektiv.
­ Jag var i Gaza i tisdags. Självmordsbombningarna måste fördömas men de vidtagna åtgärderna utgör övervåld. Det som sker är en draksådd för framtiden. Barnen blir inte lätta att övertyga om att de ska leva i fred med sina grannar.
Hans tal blev också i stora delar ett äreminne över Anna Lindh vars bild också återfinns på årets första maj-märke.
­ I dag har Östersjön blivit ett innanhav i unionen med tio nya medlemsstater. Gotland har hamnat mitt i. Och Anna Lindh höll sitt bästa tal i Almedalen förra sommaren.
­ Hon beskrev sin hållning till det nya Europa. Hon var inte så positiv i början men hade sen förstått att det inte bara handlade om byråkrati utan om att bekämpa sånt som inte klaras på nationell nivå: miljöförstöring, internationell kriminalitet. Eller om att skapa fred eller en motvikt mot USA:s dominans.
Thomas Hammarberg menade att socialdemokraterna varit en spjutspets för att stärka internationella mänskliga rättigheter, inte minst barnens.
­ Här går en ideologisk skiljelinje i Sverige. Alla från Lars Leijonborg ytterst till höger till Lars Ohly talar om mänskliga rättigheter. Men de borgerliga anser inte att ekonomiska och sociala rättigheter är givna.
­ I globaliseringens tid ska ingen exploateras. Kampen för demokrati och mänskliga rättigheter måste föras varje dag.
­ Nu har vi 453 miljoner invånare i vårt Europa, summerade Thomas Hammarberg och inskärpte betydelsen av att rösta i EU-valet.
<span class=MR>Mer än budgetramar</span>
Kommunalrådet Åke Svensson var först ut av de officiella talarna. Han hämtade inspiration i den unge Åkes nyfikenhet hemma i Mölndal över vad som fanns bakom hörnet.
­ Var nyfiken på kommande politiska beslut. I dag är det ofta fokusering på det som ligger framför fötterna. Det måste väl finnas mer än budgetramar, vad finns längre fram.
­ Heja välfärden. Vi står för den, fastslog Åke Svensson. Långt har vi kommit men mycket finns kvar.
Lokalpolitiskt förde han fram det 27-punktsprogram för Gotland som socialdemokraterna gick till val med.
­ Det ska vi redovisa resultatet av nu i halvtid.
Men han sammanfattade ändå tre av programmets punkter.
­ Bostäder är vi på god väg med. En ekonomi i balans, det var den stora utmaningen. En personalpolitik i kommunen som ger förutsättningar för arbetsglädje och därmed lägre sjukskrivningstal.
Åke Svensson tog också upp de nya EU-medlemmarna och då främst baltstaterna.
­ Samarbetet med dem kan nu fördjupas.
Och han uppmanade till s-röster i EU-valet 13 juni.
­ Fler sossar i Europa ger mer välfärd.
<span class=MR>Stipendiat</span>
Somar Al Naher talade för SSU. Hon tog upp vikten av att rösta, något som utgör demokratins främsta instrument. Hon berättade om när hon 1994 följde med sina föräldrar när de för första gången fick rösta. Det var i Solbergaskolan och då var de i 30-årsåldern.
­ Där stod vi och njöt av demokratins höjdpunkt. Men det krävs att vi kämpar och rättvisan är min kompass. Så glöm inte att rösta den 13 juni.
Under mötet fick Cecilia Brissman ta emot ett stipendium som öns socialdemokrater instiftat i form av en fond till minne av f. riksdagsmannen Georg Pettersson. Stipendiet skall tilldelas en kvinna eller man som utbildar sig i syfte att verka för arbetarrörelsens utveckling.
Cecilia Brissman skall gå kursen "Att ge ut en bok själv". De inhämtade kunskaperna skall hon använda i SSU:s bokprojekt om hur det är att vara tjej på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om