Östersjön och Gotland
Riksdagsmannen från Gotland,Torsten Gustafsson (C) från Stenkyrka skrev 1977 i sin riksdagsmotionn bland annat följande: "Frånvaron av stora befolkningskoncentrationer och större nedsmutsande industrier liksom läget mitt i Östersjön gör att vattnet vid Gotlands kuster ännu är tämligen opåverkat. Öns närhet tiJI det hydrografiskt och biologi skt intressanta Gotlandsdjupet samt dess från dessa synpunkter centrala läge har redan gjort den till en samlingspunkt för Östersjöländernas forskningsfartyg". Undertecknad har haft tre motioner vid tre olika Kristdemokratiska riksting och varje gång har rikstingen ansett motionen besvarad. Jag påstår att det politiska intresset för Östarsjön var en ickefråga.
Sveriges intresse gäller Östersjöns kust längs Sverige. År 1974, för första gången någonsin, alla föroreningskällor runt ett helt hav var föremål för en enda konvention, undertecknad av de dåvarande sju baltiska kuststaterna. Mot bakgrund av de politiska förändringarna och utvecklingen i internationell miljö- och havsrätt undertecknades 1992 en ny konvention av alla de stater som gränsar till Östersjön och Europeiska gemenskapen. Helsingfors konvention om skydd av havsmiljön i Östersjöområdet antogs 1992. (helcom.fi)
Region Gotland ligger också lågt, när det gäller havet runt Gotland. Vart tog fältstationen i Ar vägen? Ringmuren räcker inte för att locka turister. Många som kommer hit vill kanske också ha ett bad och gotlänningarna borde vara intresserad av att Gotland omges av ett rent hav!
Nils Ronquist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!