"Östersjön, vårt fostervatten"

- Här och nu utmanar jag andra kommuner kring Östersjön att öka takten i miljöarbetet och bli ekokommuner.
Det sade kommunalrådet Jan Lundgren i går vid det internationella toppmötet om Östersjön i Visby.

Gotland2006-08-18 06:00
Mötet hålls i dagarna två i Rackethallen i Visby. Huvudtemana är miljön, trafficking och handel och ekonomi.
Högt i tak, dämpad belysning, plats för 300 deltagare från kommunerna runt Östersjön. Här lyssnar de till tal, äter och diskuterar. Kanske den största behållningen av mötet blir de kontakter som delegaterna här får med varandra, genom nyspunna nätverk.
Jan Lundgren satte i sitt tal upp ekokommunen Gotland som modell och uppmanade fler kommuner att sätta upp miljömål, allt för att försöka förbättra situationen för Östersjön. Han sade att Gotland, som ekokommun sedan 1992, arbetat med förnybar energi, avfall, avlopp, hållbart byggande och miljöanpassning av transporter.
- År 2010 ska vi ha slutat att använda fossila bränslen till uppvärmning i kommunala fastigheter. Vi ska ha minskat vår inverkan på Östersjön och på vårt egen grundvatten genom bättre avlopp och vi ska ha ekologikrav på samtliga inköp till kommunen.

Åland antar utmaningen
Jan Lundgren sade att miljösituationen för Östersjön inte blivit bättre under de senaste 10-15 åren trots många insatser. Därför behövs nya initiativ och fler ekokommuner runt Östersjön är en del av lösningen.
Från Mariehamn på Åland kom ett snabbt svar:
- Vi antar utmaningen! Östersjön är ju vårt fostervatten.
Den kommunala representanten, Britt Lundby, passade på att berätta att på Åland är minst hälften av all mat i kommunens matbespisningar, ekologisk och närproducerad.
- Vi har avgiftsfri busstrafik och regeringen har förmått fiskodlarna till ett hållbart fiskebruk.
Hon sade att Åland förmodligen är det samhälle som är hårdast drabbat av övergödningens effekter i Östersjön och var bekymrad över fritidsbåtarnas utsläpp.
- Finland har regler som förbjuder utsläpp i hamnarna, men det har inte Sverige, sade hon.
Förmiddagens möte i går var intressant därför att så många praktiska, konkreta förslag diskuterades. Från Landskrona kommun kom till exempel Annbritt Andersson, ordförande i miljönämnden, för att berätta att man allt sedan 80-talet medvetet arbetat med miljöfrågor i den kommunala verksamheten.
- I våra upphandlingar ska tvättmedlen vara fosfatfria till exempel. Nästa steg blir upphandling av livsmedel där en viss procent måste vara ekologiskt odlat.

Bred debatt
Bredden på debatten var stor. Från det småskaliga kommunala blev eftermiddagen statsministrarnas forum. Statscheferna i Sverige, Lettland och Finland samt EU:s kommissionär för regionala frågor och en representant från ryska Kaliningrad höll tal.
Statsminister Göran Persson påminde om Östersjö-mötet i Visby för tio år sedan, som var hans första internationella möte som statsminister.
- Sedan dess har samarbetet mellan länderna kring Östersjön ökat och vår region är i dag den snabbast växande i hela Europa, sade han.
Regeringen förbereder ett förbud mot fosfater i tvättmedel och uppmanar andra länder att göra detsamma, sade Persson.

Vindkraft inget nytt
Innan han avslöjade att regeringen ska inrätta ett vindkraftcentrum på Gotland (se artikel på sidan 3) sade han att det år 1850 fanns en halv miljon vindsnurror i Europa.
- Samma antal ultramoderna vindkraftverk skulle i dag kunna tillgodose hela Europas elenergibehov, det visar vilken potential det finns i vindkraften.
Göran Persson sade till sist att regeringen föreslår ett ungdomskonvent nästa år där unga människor från alla Östersjöns länder ska kunna träffa politiker och andra berörda för att prata om Östersjöns miljöfrågor.
Siliva Gurova, ordförande för internationella departementet i Kaliningrad, visade på en karta var hennes ryska utpost ligger, med en stad som fyllt 750 år. Här frodas en ekonomisk frizon, som vill ha samarbete med Östersjö-länderna.
- Vi har redan 29 samarbetspartners, sade hon och räknade upp länder, kommuner och län.
Eftermiddagen ägnades åt diskussioner kring hur man ska kunna motarbeta trafficking. Deltog gjorde bland andra Anita Gradin, tidigare EU-kommissionär och minister samt Anders Oljelund, nyutnämnd svensk ambassadör med uppgift att samordna det internationella arbetet mot trafficking.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om