För 14 år sedan var Helena Bloom med och grundade Leva kungslador söder om Visby. En ekologisk kulturmötesplats med kafé och restaurang, men också en "husfabrik" som ritar och säljer miljövänliga hus – ungefär så sammanfattades Leva-konceptet när det begav sig.
Verksamheten vid kungsladorna har sedan dess sålts, liksom utställningshusen på platsen. Husfabriken lever dock vidare på annan adress och med Helena Bloom vid rodret.
– Jag saknar kungsladorna väldigt mycket, för vi lade verkligen ner vår själ i det projektet. Det var en väldigt kreativ plats. Fast jag lever faktiskt fortfarande på att så mycket folk varit där och sett utställningshusen. Jag kan prata med en arkitekturstuderande från Norge – och de har hört talas om våra hus. Varumärket satte sig verkligen under de åren, säger Helena Bloom, som tar emot i kontoret vid Specksrum i Visby.
Fem år efter att hon lämnade kungsladorna och tre år efter att de andra delägarna i Leva husfabrik köptes ut har det blivit dags för nästa kapitel. Bloom Ark&Bygg AB heter den firma som Helena Bloom och brodern Johan nyligen registrerade. "Bolaget ska bedriva byggnation och entreprenadverksamhet av miljövänliga hus", lyder verksamhetsbeskrivningen.
Arkitekten har alltså gått och blivit byggföretagare.
– När man hållit på så länge som jag lär man sig en hel del längs vägen. Och jag har alltid varit ganska hands on i mina projekt, så det kändes helt naturligt att ta det här steget. Och så är det lite spännande att ge sig in i en så mansdominerad bransch. Det finns ju en del vd:ar på byggföretag, men det är få kvinnor som startar upp nya firmor i branschen, säger Helena Bloom.
Därmed inte sagt att Bloom Ark&Bygg AB kommer att producera samtliga Leva-hus.
– Nej, utan vi kommer att "cherrypicka" projekt som jag tycker är värda att lägga lite extra tid på. Och som är kul att bygga själv.
Det var faktiskt med ett sådant projekt i åtanke som Bloom Ark&Bygg AB grundades. Den danska kläddesignern och modeentreprenören Bjørn Bruun – mannen bakom märket Bruuns Bazaar – har nämligen bestämt sig för att flytta till en husbåt vid Refshaleøen i Köpenhamn. Och uppdraget att bygga den flytande lyxvillan, det gick till Helena Bloom.
– Det är verkligen helt unikt. Dessutom kommer den att ligga vid en plats där jag har varit mycket och som jag gillar väldigt mycket. Jag menar, hur fasen kunde en dansk hitta mig här, på en holme i Östersjön? Hela grejen känns helt osannolikt.
Hur gick det till, vet du?
– För några år sedan googlade en norsk investerare fram oss. Det ledde till att vi började samarbeta lite med honom. Han hamnade hur som helst senare på ett investerarmöte med Bruun, som nämnde att han ville bygga en husbåt i KL-trä. Han kom att tänka på Leva husfabrik och rekommenderade oss.
Husbåten kommer att mäta 30x7 meter och vila på betongpotoner. Byggnaden påminner en hel del om det fritidshus som Helena Bloom byggt själv – med den inte obetydliga skillnaden att denna omges av vatten på alla sidor.
– Den ska också byggas i vattnet, och då måste man ta hänsyn till massa helt nya parametrar. Vi kan ju inte använda vattenpass, till exempel. Och bygglovet tillåter bara en höjd på 3,5 meter, men det är en annan sak att mäta om man utgår från vattenytan än en plan och fast markyta.
Låter som ett svårt projekt?
– Ja, men också fruktansvärt roligt. Jag är en sån person som triggas av utmaningar.
26 april bar det av till Trelleborg. Husbåten färdigställs på plats i Köpenhamn, men merparten av arbetet kommer att ske i Skåne.
– Två månader ska det ta, så det kommer att vara lite tajtare med tiden än vad vi är vana vid. Det blir liksom inte som ett vanligt byggjobb där man klockar in 07 och går hem klockan 15. Mer som att gå på en oljerigg och bara kötta på. Men jag är bra på att kötta på. Det lärde jag mig vid kungsladorna, där man fick rycka in alla dagar i veckan med alla möjliga olika arbetsuppgifter.
Helena Bloom återkommer ofta till vikten av att vara "hands on".
– Arkitektens roll behöver förändras. Vi har hamnat för långt ifrån byggarbetsplatserna. Om man tittar på alla fina projekt förr i tiden, till exempel av Alvar Aalto – de var inte bara arkitekter, de var byggherrar också. Var på plats varje dag, ritade möblerna och köket till och med. Och det syntes på resultatet, säger Helena Bloom.