Otjänlig korv på en av öns bensinstationer
Efter några anmälningar om att personer blivit sjuka efter att ha ätit varmhållen grillkorv gick miljö- och hälsoskyddsnämnden ut på fältet.22 korvserveringar kontrollerades, de flesta var bensinstationer. I ett fall fick serveringen en anmärkning. I ett annat fall betecknades korven som otjänlig.
<span class=MR>22 ställen</span>
När kontrollen var avslutad hade bakteriologiska prover tagits på 22 ställen. (På ett ställe var korven slut!) Och slutsatsen blev att det går att ha en ganska bra livsmedelshygien på rullgrillarna. Anmärkningarna faller i stället på de ställen som varmhåller korven och sedan steker upp den på stekbord.
På ett ställe betecknas korven som otjänlig vid den första kontrollen och på ett annat ställe får hanteringen en anmärkning. Framöver kommer miljö- och hälsoskyddsförvaltningen att ha ögonen öppna på de ställen med stekbord som har förstekt korv på varmhållning. Här är det svårt att ha kontroll på temperaturen i hela hanteringen. Korven är inte alltid så varm som den bör vara för att hindra bakterietillväxt. Men hur länge kan korven ligga på grillen?
Det varierar från ställe till ställe. På något ställe kan korven snurra fyra timmar på sitt rullbord, men de flesta ställen har en tidsgräns på två timmar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!