Otjänligt vatten ett gissel för många

15 procent av de fast boende på Gotland kan inte dricka vattnet hemma utan måste hämta på annat håll.För fritidsboende är siffran långt över 20 procent.

Gotland2007-10-25 04:00
Det finns över 12000 enskilda avlopp här. Många av dem är gamla.
-Det är osedvanligt många ur nationellt perspektiv, säger miljö och hälsoskyddschefen Per-Eric Edlund.
Om tjänligt och otjänligt vatten, problem med bygglov på grund av dålig vattentillgång med mera handlar den undersökning som gjorts i sommar "Dricksvatten på Gotland". Den är ett led i att säkerställa en hållbar vattenförsörjning.

Sämre tillgång
Torra vårar och somrar sjunker nivån på grundvattnet med sämre tillgång på dricksvatten som följd. Även sinande brunnar sommartid kan ge sämre vattenkvalité.
Undersökningen gjordes i somras med Jimmy Holpers på miljö- och hälsoskyddskontoret som projektledare.
Av 560 utskick i 28 gotländska områden kom 360 svar in. Undersökningen vände sig till hushåll med egen brunn.

Grundvattenkarta
Vid bedömning av tillstånd används bland annat en grundvattenkarta som gjorts av SGU (Sveriges geologiska undersökningar). Sommarens undersökning visar att kartans klassificering stämmer.
Däremot är vattenförbrukning och torrperioder snålt tilltagna i tidigare beräkningar.
I sammanfattningen av sommarens undersökning framhåller miljö- och hälsoskyddskontoret att man i fortsättningen måste vara försiktigare så att inte nivåerna på grundvattnet äventyras ytterligare.
Även de miljömål som antagits för grundvatten måste klaras.
Sommarens undersökning lades fram vid miljö- och hälsoskyddsnämndens möte på onsdagen.

Tål att byggas
-Nu måste vi diskutera med stadsarkitektkontoret var det tål att byggas på Gotland, säger nämndens ordförande Mats-Ola Rödén. Sen skall vattenfrågan gå vidare för politisk bearbetning.
Per-Eric Edlund påpekar att det är viktigt att kunna hjälpa människor, dels med kontroll av avlopp som kan förorena marken, dels så att hushållen får tjänligt vatten och inte behöver åka långa sträckor för att hämta vatten.

Vattenhanteringen styrs enligt ett antal nationella och lokala mål och lagar.
De lokala gotländska delmålen är:
Stabil grundvattennivå där lokaliseringen av ny bebyggelse skall baseras på framtagna riktlinjer för långsiktigt hållbar vattenförsörjning och avloppsmöjligheter. God grundvattenkvalitet och år 2020 skall det inte förekomma otjänligt grundvatten i någon vattentäkt som används för dricksvatten.
Källa: Miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om