Otydligt beslut i fullmäktige om graffitivägg

Gotland2005-09-21 06:00
I måndags behandlade fullmäktige Robert Söderströms förslag om lagliga väggar för graffitikonst. Flera ledamöter talade varmt för graffiti som konstform och markerade skillnaden mot klotter som är skadegörelse. Däremot kan en laglig graffitivägg vara självsanerande angående dem som målar olagligt för att det inte finns lagliga ställen att utöva sin konst.
- Alla unga konstformer och kulturyttringar måste respekteras och uppmuntras, framhöll Luis Barnes (v).
I remissbehandlingen av ärendet har bland annat barn- och utbildningsnämnden varit kluven, dels hänvisar man till studier som visar att lagliga graffitiväggar inte leder till minskat klotter, men man har också erfarenheter av motsatsen. Samtidigt anser nämnden att de som har graffiti som konstform måste kunna jämföras med till exempel musiker och en graffitivägg jämföras med en replokal.
Även kommunfullmäktiges beslut har utrymme för tolkning huruvida det kommer att bli en vägg eller inte. Beslutet innebär att "kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att bedöma den kulturpolitiska frågan om man kan tillgodose graffitikonstens behov av laglig vägg".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om