Ovanlig växt måste bekämpas på Stora Karlsö

En svårkontrollerad växt som inte hör hemma på Stora Karlsö, har spridit sig där med stor växtkraft. Under två veckor har ett tiotal personer kämpat för att begränsa den.

Vejksel kan bli stor som ett träd men ofta syns den som en buske.

Vejksel kan bli stor som ett träd men ofta syns den som en buske.

Foto: Tiina Kumpula

Gotland2021-10-04 19:08

– Vejksel har spritt sig enormt, säger Anna-Karin Fritz, chef på naturvårdsenheten på länsstyrelsen. 

Vejksel är en buske som kan bli stort som ett litet träd, upp till tre meter högt. Växten blommar i maj med vita väldoftande blommor som sitter flera tillsammans i en kvastliknande klase. Frukterna är mörkröda och senare svarta.

Växten är vanligtvis sällsynt men kan förekomma förvildad i södra Sverige. Vejksel planterades in på Stora Karlsö i slutet av 1880-talet.

– Det var öns ägare Willy Wöhler som planterade in den för att fåglarna skulle få bären, berättar Tiina Kumpula naturvårdshandläggare på länsstyrelsen som deltagit i arbetet.

Inplanteringen på Stora Karlsö visade sig vara lyckosam och nu kämpar länsstyrelsen med att stoppa den spridningsbenägna växten. Enligt SLU:s artdataband klassas vejksel dock som en växt med låg risk för invasivitet. 

– Vejksel finns inte med på EU-listan och är inte förbjuden. Eftersom den tränger undan alla andra växter och håller på att ta över, behöver vi begränsa den, säger Anna-Lena Fritz. 

Under två veckor har länsstyrelsen och skogsstyrelsen i ett projekt med Naturnära jobb arbetat med att få bort växten.

– Vi försöker undvika röjning och kapning eftersom vejksel då skjuter nya skott. I stället har vi använt en liten minigrävare som drar upp växten med roten, berättar Tiina Kumpula. 

Vejksel finns bland annat på Lilla Karlsö, Ekstakusten och i DBW:s botaniska trädgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!