Länsstyrelsen på Gotland ansvarar för tillsyn av husdjur, och måste ibland omplacera olika sorters djur till nya hem. Exotiska ormar hör till de mer udda inslagen.
– Jag hämtade dem i torsdags förra veckan, då ringde de och bad om min hjälp, säger Jesper Cederlund, ormexpert och behjälplig för både länsstyrelsen och regionen med olika frågor som rör reptiler.
Den största av ormarna, en fyra meter lång och 19 år gammal pytonorm, väger mellan 40 och 50 kilo, och var tyngst att hantera.
– Veterinären kom och båda ormarna är nu veterinärbesiktigade, säger han.
Den mindre ormen är även den väldigt lång, en 21 år gammal kungsboa på två meter. Båda arterna kan bli omkring 50 år, och är nu medelålders. De kräver både kunskap hos en framtida ägare och gott om plats.
I en annons på länsstyrelsens hemsida söker man lämpliga ägare, som kommer att kontrolleras innan ett köp, och priset är fastställt till 1 000 kronor styck, vilket ger ett meterpris på 333 kronor.
Stora ormar lever på möss och råttor, eller ännu större djur.
– För pytonormen är det för litet, den ska ha en kanin eller något av liknande storlek, säger Jesper Cederlund och berättar att det finns fryst foder att köpa till ormar.
Han har förståelse för att många kan känna obehag för ormar.
– Absolut, jag har kompisar som alltid haft en ormrädsla. Två av dem som passat på att komma förbi har faktiskt blivit av med sin fobi. Det är som med alla djur, ta det lugnt och försiktigt – och visa hänsyn till djuret. Då går det jättebra, säger han.
När vårsolen börjar värma har landets vilda arter redan börjat vakna, i både Blekinge, Skåne och Stockholm. På Gotland finns fyra arter: Snokar, gotlandssnokar och mer sällsynt hasselsnok och huggorm. Jesper Cederlund menar att man inte ska vara rädd för, utan rädd om ormar, och deras övervintringsplatser för sin vinterdvala.
– Det räcker med sol och några plusgrader så kommer de ut. Det är ett säkert vårtecken, säger Jesper Cederlund.
För minnesgoda gotlänningar blev Jesper Cederlund i mitten av 1990-talet rikskändis, då Aftonbladet på sin löpsedel kunde berätta den osannolika nyheten om två förrymda krokodiler i Visby.
– Då drev jag Gotlands tropikhus. Två nilkrokodiler välte en skiva och rusade efter varandra ut när vi höll på att bygga krokodildammen, säger han.
Några ynglingar upptäckte de båda krokodilerna i höjd med Stenkumlaväg.
– De sprang in på macken, som ringde polisen. När jag kom dit var de nyutexaminerade poliserna där med dragna vapen beredda att skjuta dem, säger Jesper Cederlund och berättar att det är väldigt enkelt att fånga en krokodil:
– Det är bara att lägga ett örngott eller en bit tyg över huvudet på dem.
Svårare kan det bli att nu hitta nya ägare till de båda omplaceringsormarna Jesper Cederlund tar hand om. Han har ringt runt till de större djurparkerna i landet, utan framgång.
– En stor tigerpyton med de här måtten ska ha ett terrarium med sex kvadratmeter i bottenyta och det är svårt att ha hemma, säger han.
Han menar att marknaden också är mättad på stora ormar, eftersom en del ägare då tröttnar och vill lämna bort dem.
– Det ska man tänka på när man köper orm. Om man vill ha en lugn och bra hobbyorm är en kungspyton, som bara blir en meter, ett bättre val, säger Jesper Cederlund.