Ovanligt fina två- och treåringskullar
Det blev som det brukar när det är russpremiering i Lojsta: en riktig höjdardag för folk och fä. I år premierades 61 hästar allt från unghingstar till äldre fölston varav flera redan bidrar till det omfattande arbetet med att bevara rasens unika genetiska kulturarv.Årets två- och treåringskullar bedömdes vara ovanligt fina och Gårdagen innebar också slutet på hingstens sommarlov med den halvvilda flocken, som i år utökats med 31 små avkommor.
Huvudsyftet är att främja utvecklingen av svensk hästavel, men bedömningen styr också till viss del hur högt djuren värderas som brukshästar. Djuren bedöms enligt en rad kriterier, där man tar stor hänsyn till hur välkomponerade de är, hur de rör sig och hur rastypiska de är.
Allt från ettåriga hingstar till äldre ston med föl bedöms, samtliga stamboksförda enligt Svenska russavelsföreningens normer. För treåringar är premieringen extra viktig, eftersom de poäng de får ligger till grund för deras kommande värde som avels- och bruksdjur.
Russpremieringen på Lojsta är lite speciell, dels eftersom den äger rum på den plats som är russets ursprungliga hem; vilda småhästar har funnits i flera tusen år i trakterna kring Lojsta hed. Dessutom är det ett av få tillfällen som man kan se hela flocken samlad; tidigt på morgonen drivs stona och fölen upp från sommarhagen till fållorna vid premieringsplanen.
<span class=MR>18 föl på 20 år</span>
I år fanns ovanligt mycket folk och fä i Lojsta. I fjol premierades 42 hästar, i år 61, och antalet besökare var betydligt större än i fjol.
Vi är väldigt glada att vi får visa upp allt det här för turister och andra! Att så många väljer just premieringen i Lojsta gör att det blir en hårdare konkurrensbedömning. De som placerar sig högt här är väldigt fina djur, konstaterade en glad och nöjd Hilding Norrby från Gotlands hushållningssällskap, som ansvarar för driften av russparken i Lojsta.
Med anledning av det får gårdagens sammantagna resultat ses som inte bara ovanligt bra, utan även ett fint betyg till de senaste årens avelsarbete. Både två- och treåringarna bedömdes hålla mycket hög klass; av de sistnämnda fick 12 av 22 hästar avelsdiplom, vilket innebär att de fått minst 40 poäng och därmed är mycket goda avelsdjur.
Hilding agerade konferencier och berättade bland annat om allt ideellt arbete som läggs ner på Lojsta och lite om vad som kännetecknar Gotlandsrussen till exempel att de ofta är fertila långt upp i åldrarna. Ett lysande exempel på det, menade Hilding, är Lojstastoet Bricenta som är 20 år och har fått föl varje år sedan hon var 3, alltså 18 avkommor. Det senaste fölet födde hon utomhus tidigare i somras.
Just Lojstaflocken har vuxit med sammanlagt 31 föl under sommaren 2003, samtliga efter hingsten John Russ. Merparten ska säljas vidare; bara de föl som bäst matchar behovet av vissa blodstammar sparas för att ingå i det lokala avelsarbetet.
<span class=MR>Nervös väntan</span>
En som väntade sitt allra första föl var det Lojstafödda och treåriga stoet Rölleka, som visades upp för tredje gången. Som ett- och tvååring fick hon 40 och 41 poäng, så förhoppningarna på att hennes treårspoäng skulle bli fina var stora, berättade Kristina Andersson, nervös och förväntansfull ägare.
Jag är nervös för siffrorna och för att hon inte ska sköta sig det är mycket som kan hända! sade Kristina och skrattade.
Förberedelserna hade bestått av tvättning med hundschampo, omsorgsfull borstning, verkning av hovar och övningar i att stå rätt uppställd.
Tanken, berättade Kristina, är att Rölleka ska utgöra det första steget i en småskalig russavel hemma på gården i Linde. Pappa till det väntade fölet som beräknas komma i maj 2004 är Silverboy, en ny gotländsk avelshingst. Stamtavlan är viktig i avelsarbetet och den hade också avgjort valet av just Rölleka, vars elitpremierade mor tidigare fött ett trevligt stoföl som Kristina också ägt.
Sent på eftermiddagen, när Kristina fått visa upp Rölleka både i grupp och den enskilda bedömningen, konstaterade premieringsförrättaren Madeleine Beckman bland annat att russtoet var "en utmärkt rastyp av det mindre slaget, med vackert huvud, välformad hals och manke, ett välformat kors" och att hon hade "en energisk och taktmässig skritt".
Det resulterade i fina 40 poäng, ett avelsdiplom och en elfteplacering i klassen "ston födda 2000", som hade 22 deltagare.
<span class=MR>Slut på sommarlovet</span>
Som avslutning på russpremieringen visades årets och fjolårets beskällare (betäckande hingst) John Russ upp. Trots hans avelsresultat har han inte mer än ett par, tre år på sig som ensam herre på täppan i Lojsta, då hingstarna byts ut ofta för att minska inavelsrisken.
Russpremieringen på Lojsta innebär inte bara årets bästa möjlighet att få se ett stort antal vilda och tama russ visas upp; det är även slutet för hingstens sommarvistelse med flocken: Dagen avslutas alltid med att stona och fölen drivs in i hösthagen på andra sidan vägen, medan John Russ får återvända till sitt "vanliga" liv i stall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!