Linda af Geijerstam från Jordbruksverkets växtskyddscentral har under helgen varit på Gotland för att kontrollera några av öns majsfält, och har då hittat det i Sverige ovanliga majsskadedjuret majsmott.
– Jag har inte funnit några uppgifter om att majsmott hittats på Gotland förut, men nu har jag letat, och hittade den ganska omgående. Med tanke på hur snabbt jag hittade den tror jag att den finns på flera av öns fält, säger hon.
Majsmott är en liten nattaktiv fjäril vars larver borrar sig in i majsens stjälk. Det kan leda till att majsplantorna helt enkelt knäcks, och sedan inte går att skörda. Enligt Linda af Geijerstam är majsmott än så länge ovanlig i Sverige, men betydligt vanligare i södra delarna av Europa där den skapat en hel del problem för lantbrukare och majsproducenter.
Majs är en av de vanligaste grödorna att använda som foder i Sverige. Linda af Geijerstam uppskattar att i majoriteten av mjölkproducenterna på Gotland odlar majs, och att de får mellan en tredjedel och hälften av sitt foder från just majs.
Eftersom majsmott är en fjäril är det svårt att kontrollera spridningen, men Linda af Geijerstam säger att det finns saker man kan göra för att förhindra att ens eget majsfält drabbas.
– Insekten förpuppar sig längst ner i stjälken, så det bästa man kan göra är att plöja ner majsstubben 10 centimeter ner i jorden innan man sår på våren. Sedan kan man, för säkerhets skull, hacka sönder stubben också, avslutar hon.