Ovanligt med tvångsåtgärder
Över tusen anmälningar kom in till socialtjänsten förra året om barn som far illa på Gotland.Sammanlagt rörde det 661 unga där någon reagerat på att allt inte stått rätt till.
Det är när barnet på något sätt inte får den vård de har behov av och när det finns risk att deras fysiska och psykiska hälsa skadas, som samhället griper in.
<span class='mr'>Förhandsbedömning</span>
Människor som hör av sig till socialtjänsten gör det av olika anledningar. Det kan handla om att att barnet misshandlas, utnyttjas sexuellt eller om andra omsorgsbrister.
Det kan räcka med att man känner oro för ett barn, säger Gunvor Allkvie som tillsammans med Eva Wiklund ansvarar för barnen i socialtjänsten.
Varje anmälan kräver en förhandsbedömning för att ta reda på om det ligger något i anmälarens uppgifter. Socialtjänsten utreder i så fall om barnet far illa och vilken hjälp det behöver.
Vi undersöker att barnet har tillräckligt skydd.
Människor, som oroar sig över barn i deras omgivning, ser gärna att något görs.
Många anmälare är besvikna att vi inte omhändertar barnet direkt men det är inte alltid som de mår bäst av att skiljas från sina föräldrar, förklarar Eva Wiklund.
<span class='mr'>Tvångsåtgärder</span>
Enkla lösningar finns inte och bedömningar görs från fall till fall.
Det krävs mycket innan vi har möjlighet att ta till olika tvångsåtgärder, säger Gunvor Allkvie.
Om familjen tackar nej till hjälp kan myndigheterna inte göra så mycket. Lagen säger däremot att ingen kan stoppa en utredning om man misstänker att barnet verkligen tar skada.
Då ska det vara allvarliga missförhållanden där tvångsåtgärder kan bli aktuella, säger Eva Wiklund.
I de fallen har vi också rätt att hämta hem information från skola, dagis, sjukvården och andra myndigheter.
En utredning ska ta högst fyra månader. Socialtjänsten gör en utredningsplan som föräldrarna skriver på och barnet informeras vad som händer och varför.
<span class='mr'>Från andra kommuner</span>
Vi prövar alltid med insatser som att hela familjen behandlas. Föräldrar kan också få stöd och hjälp av familjepedagog, kontaktfamilj och avlastning.
Utgångspunkten är att samarbeta med familjen.
De flesta barn som omhändertas av socialtjänsten tas på frivillig grund i samarbete med vårdnadshavare och de unga. Det kan till exempel vara det man kommer fram till efter flera års arbete med en familj, en förändrad hemmiljö är det bästa för barnet.
På Gotland görs ett fåtal tvångsinsatser varje år.
Men vi omhändertar fler barn från föräldrar än bland jämförbara kommuner i landet, säger Gunvor Allkvie.
<span class='mr'>Skyldiga enligt lag</span>
All personal inom skolor, sjukvård, polis och andra myndigheter är skyldiga enligt lagen att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att barn far illa. Privatpersoner har liknande krav på sig att hjälpa barn. Man bör anmäla utsatta barn.
På socialtjänsten finns en mottagningsgrupp med tre erfarna socialsekreterare som tar emot alla anmälningar som gäller att barn far illa. Dit kan man också vända sig för att få råd hur man gör i ett enskilt fall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!