"Ovanligt mycket alger så här tidigt på sommaren"

Algblomningen har kommit igång ordentligt i Östersjön, och det är för tillfället ovanligt mycket cyanobakterier för att vara så tidigt på sommaren. "Det har kommit igång nu när det varit så varmt", säger Emma Lemos på Informationscentralen för egentliga Östersjön.

Algblomningen har kommit igång ordentligt i Östersjön.

Algblomningen har kommit igång ordentligt i Östersjön.

Foto: Montage

Gotland2020-06-26 15:22

Enligt de satellitbilder angående algsituationen i Östersjön som SMHI publicerar varje dag så kan man se att blomningen av cyanobakterier kommit igång ordentligt de senaste dagarna. Den bilden bekräftas även av Emma Lemos på Informationscentralen för egentliga Östersjön. 

– Blomningen är i full gång, och det man kan se på satellitbilderna är att det ligger väldigt mycket på östra sidan av ön. Vi har även fått in rapporter om att man sett algblomning på bland annat Fårö och i Katthammarsvik, även om det var några dagar sedan de rapporterna kom in, säger hon.

Det är den senaste tidens varma väder i kombination med att det blåst relativt lite som gjort att algblomningen kommit igång. Enligt Emma Lemos är det inget ovanligt att blomningen börjar redan i juni, men hon säger att mängden cyanobakterier ser ut att vara mer än vanligt. 

– Det ser ut att vara mycket för den här tiden på året. Så här pass mycket som vi ser nu brukar vi inte se så här tidigt på sommaren.

I och med att det fortsätter att vara varmt ytterligare några dagar så är risken stor att algblomningen fortsätter, och att de i allt större utsträckningen driver in mot de gotländska stränderna. 

– Alla alger är ju inte giftiga, men det är svårt att veta vilka som är det med blotta ögat. Man kan få lite olika symptom om man får i sig cyanobakterier, bland annat diarré, irriterade ögon, hudutslag och huvudvärk. Får man de här symptomen efter att man badat, eller att man få feber och känner sig svag i musklerna, så är det en bra idé att ringa sjukvårdsupplysningen. 

På sin hemsida har Informationscentralen för egentligen Östersjön skrivit ut några råd vid algblomningar. Där skriver man bland annat att barn och djur är högriskgrupper, samt att en allmän regel för bad är att man ska kunna se botten när vattnet når upp till knähöjd.

På vår Facebook-sida "Bada på Gotland" skriver många av gruppens medlemmar hur det ser ut när det gäller algsituationen på öns olika badplatser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!