Ovanligt tidig algblomning i år

I förrgår kom den till ön, algblomningen. Ovanligt tidigt, på grund av den tidiga värmen i maj och juni. Ibland syns de inte ens, men när de gör det bildar de en gulgrön sörja.
Om algerna ­ som kan försvinna lika snabbt som de kom ­ är giftiga vet man inte.
­ Man bör tänka sig för vart man badar, menar kommunens hälso- och miljöskyddsinspektör Maria Johansson.

Gotland2002-07-10 04:00
Enligt SMHI har det senaste decenniet varit både mildare och blötare än tidigare, liksom det förra decenniet. Närmare en grad högre medeltemperatur i årsgenomsnitt innebär goda förhållanden för havets gräs, algerna.
De flesta algblomningar uppstår helt naturligt, som en del i havets näringskedja. Algstråken bildas av vind och strömmar ute till havs och kan bli hundratals meter långa. Algerna må se otrevliga ut, men de utgör inga problem ­oftast.
Problemet är när blomningarna innehåller potentiellt giftiga alger.
<span class=MR>Alger varje år</span>
Gotland drabbas av alger i stort sett varje år. Det är dock bara bland de är giftiga.
I förrgår svepte ett stråk av alger in över öns västkust och nådde nästan hela vägen över till fastlandet.
De kom ovanligt tidigt i år, på grund av värmen, säger Maria Johansson, kommunens hälso- och miljöskyddsinspektör.
<span class=MR>Drabbade stränder</span>
Hon kunde i går konstatera att algerna fanns på Norderstrand och i Snäck, medan det verkade algfritt från Tofta och nedåt. Även ostsidan var algfri.
"De gotländska algerna" hade man inte registrerat på SMHI, som bevakar havets algblomningar ­ framför allt i Östersjön ­ genom ett nytt övervakningssystem, som bygger på satellitbilder som tolkas manuellt. Att se alger från satellit kan vara svårt, dels på grund av att molnen skymmer sikten, dels på grund av att de flesta alger finns på lite djupare vatten. Då tas prover från båt. Om vindarna är svaga kan dock alger samlas vid ytan och ses via satellit.
Om algerna som kom i förrgår är ofarliga eller giftiga vet man inte, några prover har inte tagits.
­Om algerna blir kvar i flera dagar tar jag prover och skickar till SMHI, men i regel hinner man inte göra klar utredningen innan algerna försvunnit. Nu är det dessutom rätt friska sydliga vindar, så algerna kommer att driva norrut om vädret håller i sig. Det går fort ­de kom i går och kan vara borta i kväll, säger Maria.
Får man i sig algerna kan man må illa och få diarré och har man känslig hud kan man få utslag. De som oftast får i sig vatten när de badar är också de som är känsligast, små barn och hundar.
Enligt Maria kan människor ­rent teoretiskt, för hon känner inte till något fall ­ dö av algförgiftning ­men då ska man få i sig mycket stora mängder.
<span class=MR>Värre för djur</span>
För djur är det värre, eftersom de är mindre och också svårare att kontrollera.
Enligt Naturvårdsverket avgör djurets storlek och koncentrationen av alger hur mycket som kan orsaka besvär. I vissa fall kan det räcka med att djuret slickar på sina tassar för att det ska bli sjukt. För ett får kan en liter vara dödligt, för en ko fem-tio liter.

Maria menar att man själv får avgöra om man vill bada, men har ändå ett par tips:
lUndvik att bada i algvatten, åtminstone så länge man inte vet om det är giftiga alger eller inte.
lAvvakta gärna någon dag även om algerna försvunnit, eftersom de kan finnas kvar i lägre koncentration.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!