Oväntat många sjuka almar i årets inventering

Fler almsjuka träd än i fjol hittades under årets inventering. Men på lång sikt ser insatserna ändå ut att ge effekt.

Karolina Sundblad och Amanda Magnusson Overmark synar stubben efter den jättelika alm som fälldes på Södra hällarna under försommaren. Under årets inventering har oväntat många sjuka almar hittats.

Karolina Sundblad och Amanda Magnusson Overmark synar stubben efter den jättelika alm som fälldes på Södra hällarna under försommaren. Under årets inventering har oväntat många sjuka almar hittats.

Foto: Per Leino

Gotland2021-10-04 09:05

3 754 almsjuka träd, med en diameter över tio centimeter i brösthöjd, hittades under årets inventering som nyligen avslutats. Det är betydligt fler än i fjol, då antalet var mindre än 3 000.

De senaste årens inventeringar har gett olika resultat. Skogskonsulent Amanda Magnusson Overmark ser en förklaring till de skiftande resultaten:

– Vi tror att förutsättningarna för att lyckas med en bra inventering har varit goda i år. Exempelvis har regnet som kommit under sommaren bidragit till att träden varit gröna längre. Då har det varit enklare att urskilja almsjuka från torka och vi kan därför hitta fler träd under säsongen.

Amanda Magnusson Overmark tar den torra sommaren 2018 som exempel, då mindre än 2 500 sjuka träd hittades.

– Det var en väldigt svår inventeringssäsong. Almarna torkade in snabbt, vilket gjorde inventeringen svårgenomförd.

Att antalet sjuka träd som hittats i år ökat kan bero på att det var svårt att upptäcka almsjuka träd 2018.

– Årets inventeringsresultat ger bara en ögonblicksbild. En ordentlig analys över varför det är en topp just i år kan göras först efter ytterligare en eller två inventeringssäsonger, påpekar Amanda Magnusson Overmark. 

Att förutsättningarna för årets inventering har varit goda inger hopp för framtiden.

– Om vi har lyckats bra i år bör vi kunna se en minskning av antal sjuka träd under nästa inventeringssäsong. Och till nästa inventeringssäsong har vi förhoppningsvis också kommit framåt i vårt arbete med Artificiell Intelligens, som kommer hjälpa oss ytterligare att få kurvan att luta neråt, säger Amanda Magnusson Overmark.

Förra sommaren gjorde Riksskogstaxeringen vid Institutionen för skoglig resurshushållning, SLU, en fördjupad inventering av almbeståndet på Gotland. Den visade att det finns cirka 2,3 miljoner almar på ön, vilket är drygt en miljon fler träd än tidigare bedömning.

I slutet av förra året beslutade Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen att fortsätta bekämpa almsjukan. Nu sker insatserna långsiktigt med utvärdering vart femte år.

Almsjukan upptäcktes första gången på Gotland 2005. Insatser för att begränsa spridningen har pågått sedan dess, och bedöms ha haft god effekt. Endast någon procent av almarna har drabbats av almsjuka. 

Under försommaren och i september har flera sjuka almar avverkats i naturreservatet Södra hällarna. Åren 2005 till 2019 har 62.000 almar fällts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!