Över 100 miljoner i stöd till Gotlands företag

Gotländska företag har fått över 100 miljoner kronor i olika statliga coronastöd. Nära 2 000 gotlänningar har varit, eller är, permitterade.

GA har granskat utbetalningarna av några av de statliga coronastöden. Sammanlagt har över 100 miljoner kronor betalats ut till företag på ön.

GA har granskat utbetalningarna av några av de statliga coronastöden. Sammanlagt har över 100 miljoner kronor betalats ut till företag på ön.

Foto: David Skoog

Gotland2021-03-21 08:05

Hotell och restauranger har drabbats hårdast av pandemin. Öns krogar tappade 174 miljoner kronor i intäkter förra året, så behovet av stöd har varit stort. Tillväxtverkets siffror visar att 485 anställa vid hotell och serveringar på Gotland varit permitterade, och att 22 miljoner kronor har betalats ut för permitteringar.

Näst största bransch på ön som fått permitteringsstöd är handeln, där 221 anställda berörts och 8,9 miljoner kronor betalats ut. En annan bransch i behov av stöd är kultur, nöje och fritid, med 139 permitterade och totalt 8,7 miljoner kronor i stöd. 46 gotländska kulturutövare har även fått stöd från Kulturrådet om 10,8 miljoner kronor.

Totalt har 425 gotländska företag beviljats permitteringsstöd med 89 miljoner kronor. För 1 969 anställda har det inneburit förkortad arbetstid. Beslut har fattats om att förlänga stödet till juni, och det ska kunna sökas retroaktivt från 1 december 2020.

– Självklart är det bra att stödet förlängs. Det kan komma att påverka när restaurangerna öppnar, säger krögarföreningens ordförande Magnus Larsson.

Öns krogar verkar ha klarat sig oväntat bra. Konkurserna i övriga landet ökade i februari med nästan 50 procent, jämfört med februari 2020.

– Här är vi anpassningsbara och vana med en lång lågsäsong. Nu blev den längre än vanligt, men sommaren var ändå bra för många av restaurangerna, säger Magnus Larsson och berättar att många räknar med en bra sommar även i år.

150 gotländska företag har även fått omställningsstöd. Det visar siffror från Skatteverket, som även redovisar hur mycket stöd som återkrävts i efterkontroller. Av de 5,9 miljader som beviljats har öns företag fått 25,2 miljoner kronor.
Att reglerna för omställningsstöd är svåra att tolka fick eventföretaget Go Gotland erfara. Bolaget ansökte om nära 900 000 kronor i stöd för juni-juli 2020. Ansökan grundades på hyresavtal som är skrivna över flera år, där nyttjanderätten dock är betydligt kortare. Skatteverket ansåg att reglerna inte medger att kostnader för kortfristiga nyttjanden kan ses som fasta kostnader. Därför underkändes större delen av ansökan och Skatteverket betalade bara ut 155 000 kronor.

Go Gotland överklagade till förvaltningsrätten, som ansåg att bolagets hyreskostnader ska ses som fasta kostnader. Domstolens beslutade därför att ytterligare 726 321 kronor ska betalas ut.

– Vi vill vänta med att kommentera domen, säger Go Gotlands vd Fredrik Broman med hänvisning till att Skatteverket kan komma att överklaga.

Ett 50-tal gotländska företag som ansökt om omställningsstöd har inte fått några pengar alls. Skatteverket sorterade bort flera i ett tidigt skede och sökta belopp om drygt en halv miljard kronor betalades aldrig ut. Dessutom har Skatteverket i efterkontroller upptäckt att 32 miljoner kronor betalas ut felaktigt. De företagen har nu fått återkrav. På Gotland uppgår återkraven till totalt 136 439 kronor.

Omställningsstöd behövs fortsatt. Företag som drabbades extra hårt av coronarestriktionerna under juni-juli 2020 kan söka stöd. Ansökan öppnade den här veckan. Regeringen har även föreslagit att låta mars och april 2021 ingå i stödet, men inget beslut är fattat ännu.

Ett annat viktigt stöd är lokalhyresstödet som hyresvärdar kan söka för att ge hyresgäster rabatt på hyran. Av 205 ansökningar på Gotland beviljades 183 och 5,6 miljoner kronor har betalats ut. 

Tre coronastöd

Omställningsstöd ges till de med F-skatt. Företag ska ha en nettoomsättning om minst 250 000 kronor, och kunna redovisa en minskad omsättning med minst 30 procent som orsakats av pandemin.

Permitteringsstöd kan ges till företag som är registrerade som arbetsgivare hos Skatteverket. Företaget får inte ha skatteskulder, och måste ha drabbats av allvarliga ekonomiska svårigheter till följd av pandemin.

Dessutom har det funnits ett lokalhyresstöd för hyresvärdar som ger rabatt på hyran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!