Stormen Malik har tagit fart över Gotland och orange vindvarning gäller fortsatt på land med upp till 30 meter per sekund i vindbyarna. I Fårösund har under söndagseftermiddagen orkanbyar uppnåtts med 34,2 meter per sekund.
Under natten har flera träd blåst ned över vägar vilket orsakat försvårad framkomlighet på flera ställen, och Geab har under helgen arbetat för fullt med 15 000 strömlösa hushåll över hela ön. Det är bara drygt en vecka sedan förra stormen drabbade Gotland.
I Gammelgarn, Kräklingbo och Östergarn var under natten närmare tusen abonnenter drabbade samtidigt, och enligt Geab är det en viss koncentration just nu runt mellersta och norra Gotland. Även Lummelunda, Martebo och norra Väskinde har haft problem med upprepade strömavbrott enligt Geabs störningsinformation. Men hela ön är drabbad.
– Just nu är det cirka 4 200 kunder som är påverkade och som saknar el. Vi har bra beredskap både på driftcentral och ledningsfunktion. Men med den här typen av oväder så ökar riskerna för vår personal i fält, så därför är det med stor försiktighet som de går fram, säger elnätschefen Kalle Blomberg på Geab.
Han säger att det i huvudsak är nedfallna träd som orsakat strömavbrotten, och hur svåra problemen blir beror lite på.
– Om det är en gren som ligger emot en ledning så kanske man bara behöver ta bort grenen. Men ibland går ledningar av, eller att stolpar knäcks och då är det ju mer omfattande reparationsarbete. Vi har haft begränsade arbetsinsatser under natten då säkerheten för vår personal är viktigast av allt. Trots det har vi gjort en del manuella omkopplingar i nätet. Men nu när det börjat ljusna så kommer även reparationsarbetena igång, säger Kalle Blomberg.
På räddningstjänsten har natten varit förhållandevis lugn, men under förmiddagen har de fått rycka ut till väderkvarnen Lågan.
– Vi håller på och spärrar av där då ena vingen är på väg att lossna. Men annars har det ändå varit rätt lugnt på ön. Vår räddningscentral prioriterar ju rätt hårt nu vad vi åker på och inte. Ett plåttak mitt ute i ingenstans som är på väg att fara av är till exempel inget vi åker på nu, om det inte riskerar att skada andra så att det blir fara för liv, säger Ulf Wallin på räddningstjänsten.
Inför stormen har de förberett med en extra bil på Fårö, just ifall färjan skulle tvingas ställa in. Dock är det lite andra regler som gäller för räddningstjänsten.
– Färjan är inställd för allmänheten, men det ska rätt mycket till för att de ska ställa in för oss om vi behöver komma över. Men vi har även backup genom att vi kan åka med SSRS, och det finns folk som kan plocka upp oss på andra sidan, säger Ulf Wallin.
Även Geab har förberett med både fordon och personal på Fårö, som under natten drabbats av strömavbrott.
– Det är en förberedande åtgärd vi vidtagit. Det har hänt tidigare också eftersom risken ju finns att färjan inte går, säger Kalle Blomberg.
Han vill göra ett medskick till alla gotlänningar:
– Vi tar tacksamt emot tips på om träd som luta mot ledningar, trasiga stolpar och liknande. Det är guld värt för oss att få in de här tipsen, så fortsätt gärna med det, säger elnätschefen.
Telefonnummer till Geab: 0498-28 50 00
Under dagen har flera larm om lösa föremål inkommit till räddningstjänsten. Bland annat i Burgsvik och Västerhejde. I Visby på A7-området har flera solpaneler lossnat från taket, och Gotlandshem har gått ut med en varning till de boende.