I början av 2022 startade den operativa verksamheten för KSA (Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg). När man nyligen summerade första året noterades att man landat 203 gånger i Visby. Det är bara norra Sverige (Umeå, Luleå och Gällivare), samt Göteborg och Arlanda som haft fler besök.
– Samarbetet med KSA har fungerat fantastiskt bra, säger Sarah Jevrém som är ambulansöverläkare vid Visby lasarett.
I sin årsredovisning lyfter KSA fram Gotland som ett lyckat exempel. Under sommaren inrättades ett system som KSA benämner Gotlandsmodellen. Vid lasarettet fick en person i uppdrag att dagligen koordinera insatserna med flyget. Fastlänningar som vårdats i Visby kunde snabbt transporteras till sina hemsjukhus, vilket frigjorde kapacitet vid lasarettet. För att planet inte skulle gå tomt till Visby ordnades transporter för gotlänningar som vårdats på fastlandet.
– De hade ett plan dedikerat för oss hela sommaren. Det märktes tydligt på verksamheten vid lasarettet, säger Sarah Jevrém som hoppas på ett liknande upplägg i sommar.
– Flygtransporterna är viktiga för oss. Det är tryggt att snabbt kunna komma över till fastlandet för vård om det behövs.
Vid mycket akuta fall är även i fortsättningen helikopter det första alternativet. Men för de mindre akuta ärendena finns det möjlighet att planera och samordna för flygtransport.
– Det gäller bland annat patienter som ska till kardiologisk vård på fastlandet, eftersom vi inte har PSI (ballongutvidgning av blodkärl) vid Visby lasarett. De kan ofta vänta en dag, berättar Sarah Jevrém.
De flesta patienter som transporteras med flygplan ska till Karolinska i Stockholm.
I Visby bedömer narkosläkare vilken typ av transport som är lämplig. Medicinska behov och vad som är bäst för patienten, men även flygväder, vägs in. Dessutom behöver man ta hänsyn till patientens vikt.
– Helikopterns bår klarar en maxvikt på 130 kilo. Det är inte ofta, men det händer ibland, att vi får välja flygtransport på grund av patientens vikt, säger Sarah Jevrém.
Under förra året transporterades 229 gotlänningar med flyg och 648 med helikopter. För flyget var det en ökning med 20 procent, medan helikoptertransporterna minskade med 8 procent.
Under 2022 överskred ambulanstransporterna, både på marken och i luften, budgeten med åtta miljoner kronor. I år har de luftburna transporterna en budget om 54,3 miljoner kronor.