Över 30 personer nyanställs till myndighet på Gotland

Arbetsförmedlingen har i höst anställt 24 handläggare och är på väg att rekrytera tio till – och det är inte på grund av rådande läge på Gotland.

Arbetsförmedlingens chef Tina Ersson ser en ökad arbetslöshet, men tycker ändå läget på Gotland är stabilt. Behovet av utbildningsplatser är dock stort.

Arbetsförmedlingens chef Tina Ersson ser en ökad arbetslöshet, men tycker ändå läget på Gotland är stabilt. Behovet av utbildningsplatser är dock stort.

Foto: Petra Jonsson/arkiv

Gotland2020-11-20 07:07

– Arbetslösheten på Gotland är högre för närvarande, men nivån har varit jämn och det har inte kommit några nya varsel. 

Så sammanfattar Tina Ersson, som är chef för Arbetsförmedlingen på Gotland, läget. Hon påpekar dock att pandemins andra våg gör läget framöver svårbedömt.

De nya medarbetare som Arbetsförmedlingen på ön har rekryterat ska inte bara arbeta lokalt. Som för många andra myndighetskontor på ön ska ett större geografiskt område täckas, i Arbetsförmedlingens fall även Stockholms län.

De nyanställda är beslutshandläggare, en ny yrkeskategori som ska assistera arbetsförmedlare genom att ha kontakt med arbetssökande, förbereda och fatta beslut, svara för dokumentation och uppföljning.

Förra veckan var 3 343 personer på Gotland inskrivna som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen. Av dem var 1 965 öppet arbetslösa. Förra veckan fanns 118 nyanmälda platser, och i Platsbanken finns för närvarande 404 lediga jobb.

– Efterfrågan finns på bred front, konstaterar Tina Ersson.

Det finns ändå ett behov av arbetsmarknadsutbildning. I många år har Lernia bedrivit utbildning inom restaurang och storkök. Nu har Arbetsförmedlingen upphandlat en fortsättning i vår med 28 platser, fördelat inom restaurang och storhushåll, servering och drycker, samt en validering för de som arbetat många år i branschen och som behöver intyg på sin kompetens. 

Arbetsförmedlingen uppmuntrar arbetslösa att söka utbildning.

– Intresset för att gå en utbildning är ganska högt. Det är alltid bra att höja sin kompetens, till exempel att göra klart gymnasiestudier och få en examen, eller söka en utbildning vid folkhögskolan eller vuxenutbildningen, säger Tina Ersson som tillägger:

– På Gotland är vi bra på att driva egna företag. Arbetsförmedlingen har även möjlighet att ge stöd och råd till de som vill starta eget.

Den fortsatta restaurangutbildningen på Gotland har upphandlats centralt av Arbetsförmedlingen. Tina Ersson hoppas att fler upphandlade utbildningar kan komma att förläggas till Gotland.

– Vi har fått en förfrågan om vilka utbildningar vi behöver, och vi har angett att det behövs platser inom städ och service, hantverksutbildningar, och utbildningar inom transport. Problemet för oss är att vi inte kan ha stora volymer, men ändå behöver ha ett brett utbud. 

Karta: Arbetsförmedlingen Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!