Över 300 kandiderar för en plats i fullmäktige

Rekordmånga kandidater står på listorna i valet till regionfullmäktige. Allra mest ökar antalet namn hos Sverigedemokraterna, vars lista blivit dubbelt så lång.

Sverigedemokraterna har dubblerat antalet kandidater på valsedeln. Här är ordföranden Lars Engelbrektsson tillsammans med två nya kandidater, Ulf Gandborg och Irene Magnusson.

Sverigedemokraterna har dubblerat antalet kandidater på valsedeln. Här är ordföranden Lars Engelbrektsson tillsammans med två nya kandidater, Ulf Gandborg och Irene Magnusson.

Foto: Per Leino

Gotland2022-09-06 10:57

Sammanlagt kandiderar 313 gotlänningar till regionfullmäktige.  Det är en ökning med 16 kandidater sedan förra valet.

Antalet namn på listorna avspeglar i viss mån aktiviteten i partierna. Medan Miljöpartiet halverat antalet namn har antalet kandidater hos Sverigedemokraterna fördubblats.

– Det har blivit svårare med åren att få medlemmar att ställa upp. Det politiska klimatet har hårdnat, man känner sig mer sårbar nuförtiden, säger Miljöpartiets distriktsordförande Mie Nilsson.

Hon påpekar dock att ingen avstår från att kandidera på grund av det politiska klimatet. Att antalet namn på listan minskat beror mer på ålder, att man flyttat eller att politiska uppdrag är svårt att förena med familjelivet.

Miljöpartiet har flera kandidater på norra Gotland, i Rute, Lärbro och Hangvar. Beror det på kalkbrytningen?

– Nej, det är nog mer en slump att det blivit så, säger Mie Nilsson.

undefined
Sverigedemokraterna har dubblerat antalet kandidater på valsedeln. Här är ordföranden Lars Engelbrektsson tillsammans med två nya kandidater, Ulf Gandborg och Irene Magnusson.

Flest kandidater på fullmäktigelistan har Socialdemokraterna. I år ställer 62 personer upp.

– Det har gått relativt lätt att få medlemmar att ställa upp. Vi hade faktiskt fler än 62 namn, säger distriktsordföranden Ulla Pettersson.

Sedan 1994 har Socialdemokraternas listor haft principen varannan kvinna, varannan man.

– Det är den enda regel vi har. Men vi ser även på ålder, geografisk spridning och yrkeserfarenhet. Vi ser gärna att kandidaterna har erfarenheter från olika håll, säger Ulla Pettersson.

Den geografiska spridningen kunde dock ha varit bättre.

– Det är lite tomt med kandidater från Sudret. Det är en generationsfråga. Många har hoppat av med hänvisning till åldern, säger Ulla Pettersson och tillägger att även pensionärerna är lite underrepresenterade på årets S-lista.

Störst geografisk spridning har Centerpartiet. Trots att antalet namn på listan minskat med 13 sedan förra valet har partiet valbara kandidater i 27 socknar. Dock inte i Fardhem, som var partiets starkaste fäste i hela landet i riksdagsvalet 2018.

Medan Miljöpartiet haft det svårt att hitta kandidater är läget motsatt för Sverigedemokraterna. I valet 2018 kandiderade 17 personer till fullmäktige. Årets lista har 42 namn, uppdelat på 17 socknar.

– Intresset för vårt parti är jättestort. Det var fler än de som står på listan som ville vara med, säger ordföranden Lars Engelbrektsson.

En av de nya på SD-listan är Irene Magnusson, som vid 83 års ålder ger sig in i politiken. Känd debattör är hon sedan länge, som ivrig försvarare av vårdcentral, äldreboende och badhus i Roma.

– Jag har kämpat för Roma och för de äldre sedan 2009, då förslaget om att stänga Klostergården kom. Då var jag ordförande i PRO och röstade med Socialdemokraterna. Jag tycker om Sverigedemokraterna, de står för det som Socialdemokraterna stod för tidigare, säger hon.

Ulf Gandborg, 73, är också ny på SD:s lista. Han var tidigare fackligt aktiv och röstade på Socialdemokraterna.

– Jag har även röstat på Vänsterpartiet och Moderaterna, innan 2014 då jag gick med i SD, säger Ulf Gandborg och berättar att han tidigare som anställd i regionen jobbat med struliga ungdomar och missbrukare, och efter pensioneringen på ett asylboende.

Yngsta kandidaterna är Ida Nordahl och Hilda Glansholm. Båda är 18 år men kandiderar för olika partier, Hilda för Centerpartiet och Ida för Socialdemokraterna. Med 88 år är Åke Torsson äldsta kandidaten till fullmäktige. I förra valet ställde han upp för Sverigedemokraterna, i år för Alternativ för Sverige.

Feministiskt initiativ, som har två mandat i fullmäktige, beslutade redan förra hösten att inte ställa upp i årets val. ”Vi har fattat det aktiva
beslutet att ägna mandatperioden 2022– 2026 åt att växa som förening, att bedriva viktigt folkbildande arbete och aktivism och att samla kraft inför nästkommande val”, meddelade partiet då.

I gengäld har två partier med lokala kandidater tillkommit, Socialisterna Välfärdspartiet och Alternativ för Sverige. Välfärdspartiet har en lista med elva kandidater medan tre kandiderar för Alternativ för Sverige. Landsbygdspartiet, som i förra valet hade tre namn på listan, har i år nio kandidater fördelat på sju socknar.

Trots att över 300 personer kandiderar till regionfullmäktige saknar en femtedel av öns socknar kandidater. Flera av dem finns längs östkusten på öns mellersta del, där exempelvis Vallstena, Gothem, Hörsne, Ganthem och Norrlanda ser ut att bli utan politisk representation.

Valsedlarna

Partier i regionfullmäktige får gratis namnvalsedlar motsvarande tre gånger antalet röstberättigade – den så kallade fria kvoten. På Gotland är den 148 000. Fria kvoten utnyttjas av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Övriga får betala, en startkostnad på 240– 470 kr, samt 53 kr per 1 000 valsedlar.

Kristdemokraterna har beställt 100 000 valsedlar, Landsbygdspartiet 40 000, Socialisterna Välfärdspartiet 110 000 och AFS 29 000.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!