Över 900 har fått längre till affären

Nedläggningar på landsbygden under 2000-talet har gjort att över 900 gotlänningar fått längre resväg till närmaste lanthandel. Nu har 3 500 gotlänningar mer än en mil till närmaste dagligvarubutik.
Även närheten till Svensk Kassaservice och postserviceställen har försämrats på Gotland.

Gotland2004-06-10 04:00
I Glesbygdsverkets senaste rapport redovisas inte bara läget i de olika länen, utan även vilken typ av service befolkningen värdesätter högst.
Viktigast är att ha nära till livsmedelsbutiken. Inför beslut att flytta tar tre av fyra hänsyn till hur långt man får till närmaste dagligvaruhandel. Närheten till affären tycker de flesta är viktigare än att ha nära till skola och barnomsorg.
Under slutet av 1990-talet försvann var tionde butik i glesbygden, och det drabbade även Gotland. Nu har 3 483 gotlänningar mer än en mil till närmaste dagligvarubutik, vilket är en ökning med 936 personer på fyra år. Det finns dock, enligt Glesbygdsverket, ingen gotlänning som har mer än två mil till affären.
<span class=MR>Vårdcentralen tvåa</span>
Tvåa på värdeskalan kommer vårdcentralen, följt av apotek och sjukhus. Enligt statistiken har 642 gotlänningar mer än tre mil till närmaste vårdcentral. Ingen på ön har dock mer än fem mil till vårdcentralen, vilket är vanligt i länen i norr. 1 400 svenskar har mer än tio mil till närmaste vårdcentral.
Närheten till postservice och bankomat är mer angeläget än att ha nära till en polisstation. Men även när det gäller post- och kassaservice har försämringar skett. Antalet gotlänningar som har mer än en mil till postservice ökade med sex procent till 12 871. Av dem har 1 196 mer än två mil till postservice, och 21 har mer än tre mil.
1615 gotlänningar har fått längre väg till Svensk Kassaservice under de senaste tre åren. Nu har 13 701 personer mer än en mil till Kassaservice, och av dem har 1 216 mer än två mil. 25 personer har mer än tre mil.
På skalan över vilken service som är värdefull att ha på nära håll hamnar ambulans och brandstation före polisstationen.
<span class=MR>Sämre nästan överallt</span>
Rapporten "En god servicenivå i alla delar av landet" redovisar försämringar av servicen i nästan alla län. Glesbygdsverket har till uppgift att följa utvecklingen i glesbygd och skärgård, men har även fått regeringens uppdrag att följa upp och utvärdera regionalpolitikens mål om "en god servicenivå i alla delar av landet".
I sin rapport konstaterar Glesbygdsverket, att serviceutbudet påverkas av en rad faktorer som staten har en begränsad möjlighet att påverka.
Verkets generaldirektör Kerstin Wallin föreslår att utformningen av de politiska målen för glesbygden så långt det är möjligt utformas på regional nivå. På så sätt fångar man in och tar hänsyn till olika regionala och lokala förutsättningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om