Över hälften kan tänka sig att bli egen företagare

Det är färre gotlänningar än svenskar i allmänhet som kan tänka sig att starta eget företag.
Det visar den så kallade entreprenörskapsbarometer som näringslivsinstitutionen Nutek nu presenterat för andra året.
På Gotland är det 54 procent som kan tänka sig att bli företagare, siffran för hela Sverige är 57 procent.

Gotland2005-03-19 06:00
Men de allra flesta, tre fjärdedelar, föredrar ändå en anställning om de får välja. Och då helst i ett privat företag.
Undersökningen bygger på telefonintervjuer med 26 700 personer mellan 18 och 70 år i hela landet. På Gotland har 1 252 människor svarat på frågorna. Av dessa var 48 procent kvinnor.

Unga positiva
På frågan om de intervjuade kan tänka sig att bli företagare skiljde sig svaren åt en hel del.
Kvinnor är mindre positiva till att bli företagare än män och yngre mer positiva än äldre.
Så är det i hela landet.
Gotland utmärker sig dock när det gäller skillnaden i svaren från de som är födda i Sverige respektive de som inte är det.
Här är andelen svenskfödda som kan tänka sig att bli företagare högre än andelen bland de som är födda utomlands, 55 procent mot 50. I hela landet och Blekinge och Jämtland, som Gotland jämförs med, är det tvärtom.
Mest positiva till att starta företag är de mellan 18 och 30 år. Tre fjärdelar av de tillfrågade på Gotland säger ja.

Privata företag lockar mer
Minst intresse finns bland de som är över 56 år där drygt var tredje svarade ja.
När de intervjuade fick frågan om vilken sysselsättning de föredrar svarade bara 25 procent att de helst vill vara företagare. Av de som är födda utomlands var siffran 13 procent, att jämföra med riket i stort där siffran är 33 procent.
Bland de 75 procent på Gotland som inte vill vara företagare vill de flesta ha en anställning i ett privat företag, helst ett litet sådant. Bara 25 procent svarade att de föredrar ett jobb i den offentliga sektorn.

Skolan uppmuntrar
Att förverkliga egna idéer, ha ett självständigt arbete och möjlighet till personlig utveckling är faktorer som angetts bland de som helst vill driva eget företag.
Och de som svarat att de inte vill det anger som skäl att det är krångliga regler, att jobbet då skulle ta för mycket tid och för stort engagemang och att det känns allt för osäkert ekonomiskt. Många anger också att de saknar en bra affärsidé.
De under 30 år fick frågan om de anser att skolan har givit dem en uppfattning om hur det är att driva företag. Här svarade 35 procent ja. De flesta av dessa anser också att skolan uppmuntrat dem att bli egna företagare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om