Överens om att ekonomin är dålig - oense om lösningarna

Kommunens delårsrapport för januari-augusti ser inte bra ut. Det var alla överens om.
Men hur man skulle åtgärda det hela rådde det delade politiska meningar omkring.
Minus 38 miljoner kronor ligger nämnderna på för årets verksamhet.
Och tekniska nämnden fick kritik för att "frisera" den ekonomiska redovisningen.

Gotland2005-10-25 06:00
Bokslutet för januari-augusti visar ett resultat på 61 mkr. Men bedömningen är att överskottet kommer att minska till årsskiftet bland annat beroende på att semesterlöneskulden kommer att öka för helåret liksom pensionsskulden. Nämndernas resultat för perioden uppgår till minus 28 mkr. Det prognostiserade årsresultatet uppgår till minus tre mkr och nämndernas nettoresultat avviker från budget med minus 38 mkr.
- Resultatet är magert, det borde varit bättre, menade kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren, (s). Vi når i bästa fall ett nollresultat och det kanske är gott nog. Att resultatet är så mycket sämre än vi trott beror på att skatteintäkterna blivit mindre, uppemot 100 mkr.
Jan Lundgren konstaterade att vissa nämnder har balansproblem, främst hälso- och sjukvårdsnämnden och social- och omsorgsnämnden.
Eva Nypelius, (c), instämde i att det är ett för dåligt resultat.
- Vi har en oroande prognos framför oss, har ett alldeles för högt kostnadsläge i nämnderna.
Men hon riktade också kritik mot tekniska nämndens redovisning.
- Ganska förvånande när man läser deras redovisning att man ändrar redovisningsprinciperna innan beslut tagits i fullmäktige, det skall tas upp vid nästa möte.
Hon menade att man genom att "trixa och fixa" med anläggningsavgifterna för vatten och avlopp påverkat siffrorna positivt med åtta mkr.
Lena Celion, (m), ansåg också hon att det inte var lätt att vara positiv när det gäller delårsrapporten.
- Den är inte i balans, det finns för mycket osäkerhetsfaktorer. Vi saknar de stora greppen om man undantar alla de utredningar som pågår.
Även Lena Celion var kritisk mot tekniska nämndens bokföring, egentligen skulle det ha varit röda siffror även i denna nämnd, menade hon.
Stefan Nypelius, (c), köpte inte Jan Lundgrens argument att skatteintäkterna minskat totalt sett. Tvärtom finns det 30 mkr mer att röra sig med inom kommunen än för några år sedan.
- Skatteintäkterna stiger trots allt men kostnaderna gör detsamma. Var finns det tydliga ledarskapet, undrade han.
Brittis Benzler, (v), äntrade talarstolenmed personliga egenskaper som nämndordförande i bagaget.
- Delårsrapporten ser inte bra ut. Det är svårt att få koll på kostnaderna även om man jobbar stenhårt, det kan jag som nämndordförande stryka under. Men då kan man få goda råd, Lena Celion hade en hel rad. Hon saknade de stora greppen, vilka då? Det är faktiskt inte så enkelt.
På detta replikerade Lena Celion:
- I tre års tid har Brittis Benzler suttit vid makten och tillsammans med kollegor kunnat styra. Mina goda råd brukar inte alltid falla i god jord. Vi har ett bra recept som vi kommer fram med i valet.
Torgny Lihnell, (mp), försäkrade att han skulle avgå som vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden om det skulle bidra till att underskottet minskade. Men han avser att sitta kvar. Han ville också ha en projicering på om det finns någon skillnad mellan uppdrag och ekonomi inom sjukvården.
Därefter lades delårsrapporten till handlingarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om