Det var i början av april som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ändrade arbetstidsreglerna för räddningstjänst, personlig assistans och LSS. Detta efter att EU-kommissionen hade ifrågasatt kollektivavtalet, med hänsyn till de EU-arbetsdirektiv som finns. Direktivet innebär att anställda behöver ha elva timmars vila per dygn, vilket för bland annat brandmännen hade inneburit förbud mot 24-timmarspass och i stället fler arbetspass per månad. Reglerna skulle införas den 1 oktober.
Det skapade stora protester runt om i landet, där namninsamlingen ”Skydda räddningstjänstens arbetstider” fick in över 5 000 heltidsbrandmäns underskrifter mot beslutet.
Under fredagen kom det nya beskedet att SKR tillsammans med Kommunal och Sobona nått en överenskommelse om de nya reglerna för dygnsvila. Beslutet innebär att arbetspassen får vara max 20 timmar, men för längre arbetspass än så är det dispenskrav.
– Nu beror allt på hur schemat blir, om vi får fler pass blir det mindre tid med familjen. Jag har en dålig magkänsla kring hur det här kommer att bli, säger insatsledare Jeroen Hartings.
Han var en av flera brandmän i Visby som skrev under namninsamlingen och krävde undantag från reglerna. Han är besviken över att det inte blev något permanent undantag att få fortsätta arbeta 24-timmarspass.
– Räddningstjänsten i hela Sverige väntar nu på att få arbetsschemat, men jag har svårt att se hur max 20 timmars arbete ska synka med det. Jag förstår inte varför man försöker fixa ett problem som från början inte ens fanns, säger han.
”Längre arbetspass kan i vissa fall och utifrån verksamhetsbehov ges dispens.”, skriver Kommunal tillsammans med SKR och Sobona i ett pressmeddelandet. Det innebär att om räddningstjänst och LSS-personal vill arbeta längre pass, så är det nu regionledningen som kan söka dispens från arbetstidsnämnden. Beslutet gäller däremot under begränsad tid och som längst ett år.
– Först blev man ju såklart glad att det inte blev elva timmars dygnsvila, men när man granskat beskedet mer i detalj ser man att det inte är säkert hur vi kommer att jobba. Möjligheten till att arbeta dygnspass blir ju kraftigt försämrade, även om det går att söka dispens, men det blir ju problem om alla kommuner och regioner i Sverige ska ansöka om det samtidigt, säger han.
Även kollegan och heltidsbrandmannen Gustav Björk, som också är en av två fackligt förtroendevalda på arbetsplatsen, känner att det finns flera osäkerheter med det nya beskedet.
– Det är konstigt att basunera ut att man nått en överenskommelse när det bara är några få parter som är det. Det tråkiga är att just det här med max 20 timmar känns som en ganska godtycklig siffra, det är som om Kommunal och SKR höftat lite och det känns snudd på oseriöst. Det vållar ju frustration, irritation och oro.
Gustav Björk menar även att det finns vissa oklarheter hur helgerna i fortsättningen kommer att bli ifall det förslag som togs fram i första skedet kommer att bli av eller inte, med tre av fyra helger samt 12-timmarspass fredag till söndag.
– När man använder argumentet att ge mer återhämtning men ger mindre, det är oerhört ogenomtänkt. Jag är ju sambo och pappa i första hand och brandman i andra. Om jag inte får chans att återhämta mig och umgås med min familj så ifrågasätter jag mitt yrkesval, säger Gustav Björk.