Övergången till digital-tv gick bra

Nu har Gotland gått över till digitala tv-sändningar och på Teracom är man mycket nöjda med övergången. Johnny Thomasson, på Roma tv & antennteknik, tycker också att själva övergången gick bra, men menar att det är nu problemen börjar.

Gotland2005-09-21 06:00
- Jag tycker att det har gått som jag hade tänkt mig. Omläggningen i sig var väl inga större bekymmer med, problemen kommer nu. Det har ringt konstant hela dagen, både på mobilerna och till butiken, vi har inte kunnat svara på alla samtal, säger Johnny Thomasson, på Roma tv & antennteknik.
Där är det bråda dagar, sedan omläggningen till digitala tv-sändningar på Gotland. Sex personer, tre i butiken och tre på fältet, arbetar för fullt med att hjälpa gotlänningarna med den nya tekniken.
Ett bekymmer är fastighetsnäten i alla flerfamiljsbostäder, där fungerar endast TV 4 medan SVT:s kanaler saknas. Ett annat problem är mottagningen.
- Det som har grynig bild i dag, kommer inte att ha någon bild alls sen. Den digitala signalen är mycket känsligare och klipper direkt, säger Johnny Thomasson och nämner utsatta platser, som Ljugarn, delar av Östergarn, Själsö och Ihre.
Det allra största problemet, enligt Johnny Thomasson, är dock alla de privatpersoner som inte klarar av att göra en ny kanalsökning på boxen, vilket krävs i och med att SVT:s kanaler bytte sändningsfrekvens i samband med övergången till digitala tv-sändningar.
- De skulle definitivt inte ha gjort frekvensbytet samtidigt som övergången, det här skapar bara mer irritation.

Försvarar frekvensbyte
Lennart Ivarsson, informationschef på Teracom, menar dock att det var bäst att byta frekvens i samband med övergången.
- Frekvenser är lite av en bristvara i luften. Det är svårt att hitta en riktigt bra frekvens, ju längre ner på frekvensbandet, desto bättre. SVT tilldelades först kanalplats 58 på Gotland och det är lite högt. När SVT släcktes analogt fick vi en ledig kanalplats, nummer 41, därför kunde vi inte göra det tidigare. Vi tyckte att det var värt mödan när vi fick en bättre kanalplats, säger han.
Från Teracoms sida är man mycket nöjda med omläggningen
- Vi tycker att det gick väldigt bra, säger Lennart Ivarsson.
Under fick Teracoms kundtjänst ta emot cirka 200 samtal, vilket är ungefär dubbelt så många som i normala fall. De flesta samtalen rörde just svårigheter med kanalsökning.
- Det har varit väldigt mycket kring kanalsökning. Sen har vi några områden där vi vet att det är problem med mottagningen. De områdena vill vi gärna kolla upp igen och vi håller just nu på och gör eftermätningar, säger Lennart Ivarsson.
Gotland var först ut och gav Teracom en del erfarenhet att ta med sig till nedsläckningarna i Gävle och Motala.
- Vi har lärt oss är att det finns ett stort behov av praktisk hjälp vid övergången, typ kanalsökning och hur man ska koppla och det går aldrig att hjälpa alla telefonledes. Det är också viktigt att vi lyssnar på reaktionerna och följer upp, därför är vi kvar på Gotland ett tag, säger Lennart Ivarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om