Övergrepp mot barn upp i rätten: "Inte tal om annat"

På fredagen avslutas huvudförhandlingen i målet där en 23-årig man misstänks för tre fall av sexuellt övergrepp mot barn.

Susanne Wihlborg, åklagare.

Susanne Wihlborg, åklagare.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2020-11-27 11:14

Mannen, som är född 1997, står åtalad för tre fall av sexuellt övergrepp mot barn. Enligt åtalet har mannen utfört sexuella handlingar, vid sammanlagt cirka 50 tillfällen, mot tre olika flickor som då var 12-, 13- respektive 14 år.

Övergreppen mot flickorna ska ha fungerat som betalning, mot att mannen gett dem sprit, cigaretter eller pengar. 

Gärningarna ska ha skett under 2019, i flera månaders tid, i fallet med den 12-åriga flickan under en period av nära ett halvt år.

Åtalet beskriver att den misstänkte mannen använt flickornas kroppar till att tillfredställa sig själv. Han ska bland annat ha tagit den 12-åriga flickans fot mot sitt könsorgan och använt den för att onanera. 

Övergreppen mot den 12-åriga flickan ska ha skett ett 20-tal gånger mellan början av april och mitten av september 2019. Handlingarna mot de andra två flickorna, som var 13 respektive 14 år vid tidpunkten, uppges till ett 30-tal, också de under 2019.

Mannen nekar till de sexuella gärningarna, men erkänner att han sålt alkohol till flickorna. Mannens försvarare Tomas Pettersson har till P4 Gotland uttalat sig om brottsrubriceringen. Han menar att åtalspunkten sexuellt övergrepp är avsedd för grövre gärningar och allvarligare kränkningar än vad hans klient anklagas för.

Målets åklagare, Susanne Wihlborg, gör en annan bedömning. Att rubricera mannens gärningar som endast sexuellt ofredande, är orimligt, menar hon:

– Det är inte tal om något annat än övergrepp. I så fall skulle det vara handlingar som går att likställa med att titta under någons kjol, eller en smekning över låret. Det vore att förminska vad de här flickorna varit med om, att jämföra med ofredande. 

Den som gör sig skyldig till sexuellt övergrepp mot barn kan dömas till fängelse i högst två år. 

Efter den första rättegångsdagen, som hölls 20 november, föreslog rätten att mannen ska genomgå en RPU, eller det som tidigare kallades för "stor sinnesundersökning". Den kan komma att påverka huruvida målet kan avslutas på fredagen eller inte, förklarar Susanne Wihlborg.

– Det blir aktuellt bara om en person dels anses skyldig för det hen är åtalad för, dels att man dömer fängelsestraff som påföljd. Om det blir aktuellt med fängelsestraff i det här målet så kommer vi inte kunna avsluta förhandlingen förrän den är gjord, säger Susanne Wihlborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!