Överklaganden försenar bostadsbyggande i Visby
Flera planerade byggen av bostäder i Visby försenas nu efter att grannar överklagat de detaljplaner som gjorts, ända upp på regeringsnivå. Byggandet av ungefär 230 lägenheter kommer därför inte igång som planerat utan skjuts på framtiden.- Jag vill inte begränsa människors rätt att överklaga, det är en demokratisk rättighet. Det är handläggningstiderna på länsstyrelsen och miljödepartementet som tar sådan oacceptabelt lång tid, säger byggnadsnämndens socialdemokratiska ordförande Bo Björkman.
- Först var det kvarteren Fiskmåsen och Brömsebrolunden tidigare i sommar. Och nu är det detaljplanen för den nya platsen för återvinningscentralen som överklagats till regeringen. Det innebär att de 48 hyresrätter som Gotlandshem ska bygga vid Allégatan, där återvinningen nu ligger, får vänta. Länsstyrelsen och regeringen måste se till att ha tillräckliga resurser att kunna hantera de möjligheter att överklaga som lagstiftningen ger människor, säger Bo Björkman.
Han får medhåll av kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren.
- Det är inte rimligt att ett överklagande fastnar ett år på länsstyrelsen och två år hos regeringen innan det är avgjort, tycker han. Men vi ska försöka skynda på genom påtryckningar på regeringen.Vi har redan förberett oss. Behovet av bostäder för bland andra de som flyttar hit i samband med utlokaliseringen av statliga jobb är ett av våra argument.
Påtryckningar
Byggandet av Riksbyggens cirka 140 bostadsrätter på gamla slakteritomten och Peabs cirka 40 bostadsrätter i Brömsebrolunden skulle enligt de första planerna ha påbörjats i år. Jan Lundgren hoppas att kommunens påtryckningar ska ge resultat så att byggena inte blir särskilt mycket försenade.
- Den största delen av de statliga jobben flyttas ju hit 2006 och 2007, så vi hoppas hinna bygga en del innan dess. Det borde ligga i statens intresse.
Stora konsekvenser
För Gotlandshem, och framför allt för deras framtida hyresgäster i lägenheterna på Allégatan, kan en längre försening få stora konsekvenser.
- I höst börjar vi bygga tio lägenheter och en förskola vid Alléskolan. Det bygget tänkte vi samordna med de 48 hyresrätterna. Kan vi inte göra det så blir kostnaderna högre och då blir det hyresgästerna som får betala det i form av högre hyror. Och bostadsbristen består. Det känns ju ledsamt. Investeringsbidraget löper också ut nästa år, det innebär att byggmomsen ökar från 6 till 25 procent. Då handlar det om miljoner i ökade kostnader, säger Carl Eklund, som hoppas att kommunen ska förmå regeringen till en snabb behandling av överklagandet.
Att normaltiden för regeringen att behandla ett överklagande av plan- och byggärenden ligger på två år tillbakavisas med bestämdhet av departementsråd Ulla Gustavsson, chef för enheten för förvaltningsärenden vid miljö- och samhällsbyggardepartementet.
- Handläggningstiderna varierar oerhört beroende på ärende, men det är ju en rättslig prövning som görs så det kan inte gå med vändande post. Däremot har vi fått ned handläggningstiderna betydligt. Det senaste året har vi förbättrat balansen mellan inkommande och avgjorda ärenden med över 40 procent genom att se över våra prioriteringar. Och vi fortsätter att jobba på att det ska gå ännu snabbare.
Rättsäker prövning
Ett år får man räkna med att det tar om det är mer komplicerade ärenden, men planärenden prioriteras och där ska det inte behöva ta mer än ett halvt år.
- Men det finns också enklare ärenden som kan avgöras snabbare, säger Ulla Gustavsson.
Lena Andersson, som är chef på länsstyrelsen och ingår i det strategiska ledningsteamet, förklarar att även länsstyrelsen arbetar för att få ned handläggningstiderna.
- Men det är viktigt med en rättsäker prövning. Vi ska se till helheten och den enskildes intressen så det är ofta komplicerade ärenden.
På länsstyrelsen har man under en tid nu haft två jurister extraanställda för att beta av högen med ärenden.
- Brömsebrolunden och återvinningscentralen har inte tagit mer än ett par månader för oss att behandla. Hade vi haft ordinarie tjänster tillsatta hade det kanske gått fortare. Men vi har haft andra delikata ärenden att ta ställning till också, som Snäck och Furillen. Olyckligt var att vår planarkitekt gick över till kommunen i början av året och den nya kom först nu i augusti, säger Lena Andersson.
Galgberget
Nästa område där bostäder planeras och som byggnadsnämnden räknar med kan försenas till följd av överklaganden är Norderbacka, mellan Motorcentralen och galgarna på Galgberget i Visby. Förslaget till detaljplan för området ska ut på samråd i oktober.
- Det finns säkert boende på andra sidan Lummelundsväg som tycker att deras utsikt blir förstörd, suckar Bo Björkman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!