Överklagar dubbla myndighetsbeslut

Får två separata kontor inom samma myndighet bedöma ett ärende helt olika? Är det trolöshet mot huvudman att välja ett kortsiktigt synsätt som innebär betydligt mindre pengar i den statliga skattekistan, än en mer långsiktig bedömning skulle kunna göra?
De frågorna ställer sig makarna Curt och Eva, som drabbades av dubbla konkurser, mångmiljonskulder och utmätningar. I Dalarna gavs de möjlighet att komma på fötter igen. När de flyttade till Gotland krävde kronofogden maximal utmätning.
Nu överklagar de de dubbla besluten till Svea hovrätt.

Gotland2003-10-15 04:00

Makarna Curt och Eva grundade och drev två utvecklings- och försäljningsbolag och en konsultfirma i Dalarna. De sökte och fick flera patent på egna uppfinningar. En del omsattes i praktiken, andra väntar fortfarande på att utvecklas. Företagen gick bra med tillgångar på över 90 miljoner kronor och Curt tjänade 100000-150000 i månaden.
I slutet av 90-talet kollapsade riskkapitalmarknaden. Bolagen, som lånat stora pengar till patent och nyemissioner, sattes i konkurs. Kvar stod Curt och Eva med 20 miljoner kronor i skuld till banken och skatteskulder på närmare en miljon från aktieförsäljning.
<span class=MR>Vänta och se</span>
Banken valde att "vänta och se" medan kronofogdemyndigheten i Dalarna gjorde en utmätning och ålade makarna att betala "ett frivilligt men betydande månatligt belopp". Det gjorde det möjligt för Curt att börja återuppbygga sin konsultverksamhet och med tiden kunna komma upp i betydande månadsinkomster ­och därmed större utmätningsbelopp till staten.
Han har flera patent och projekt som han just nu försöker etablera hos några större svenska företag. Av den anledningen vill paret inte vill gå ut med sina efternamn.
För att ytterligare förbättra sina möjligheter att "komma tillbaka" sålde de sina hus i Dalarna och flyttade till sitt fritidshus på Gotland, där de sedan flera årtionden tillbringat mycket tid.
Hit kom de för ett år sedan, i hopp om att kunna börja om på nytt. I och med det flyttades utmätningsärendet till kronofogden i Visby, som fattade ett helt annat beslut än Dalakontoret: maximala indrivningsbelopp i relation till inkomsten. Curt har två pensionsförsäkringar och Eva deltidsarbetar inom vården.
Tillsammans har de, efter skatt och utmätningar, en disponibel månadsinkomst på ungefär 12000 kronor. Det går i och för sig att överleva på, menar Curt, men för att han ska kunna arbeta "på riktigt" måste han kunna ta sig till fastlandet med jämna mellanrum, eftersom det är där kunderna finns.
Med "Dalamodellen" hade det gått. Nu har de inte råd.
­ Sitter vi stilla och gör ingenting får staten 26500 kronor i månaden. Kunde jag börja jobba skulle de få över 80000, pengar som kan gå till skola och sjukvård, säger Curt.
<span class=MR>Mår inte bra</span>
Den ökade statliga intäkten skulle bestå av ett större indrivningsbelopp, källskatt, arbetsgivaravgifter och moms. Dessutom skulle parets arbetsglädje och allmänna känslo- och hälsoläge markant förbättras.
Just nu mår de inte särskilt bra.
­ Vore det inte bättre om staten gjorde det möjligt för oss att arbeta och tjäna pengar så länge vi kan, i stället för att sätta oss i husarrest och vänta tills vi mår så dåligt att vi kanske blir socialfall? Jag älskar att arbeta och det gör Eva också!
I september presenterade Curt Dala- kontra Gotlandsmodellen i Gotlands tingsrätt, dit de överklagade kronofogdens beslut. De ifrågasatte dels att staten, som de ser det, tackar nej till de betydligt större belopp konsultverksamheten skulle kunna inbringa.
­Det är i princip trolöshet mot huvudman, anser jag! Det handlar ju om miljonbelopp för staten, jag förstår inte att man inte ser det!
Dessutom ifrågasatte de lagligheten i att de båda kronofogdekontoren ­ som båda följer Riksskatteverkets direktiv ­bedömt samma ärende så olika.
Kronofogden konstaterade dock "Att olika kronofogdemyndigheter gör skilda bedömningar är olyckligt men det är inte något som föranleder kronofogdemyndigheten i Visby att ändra de aktuella löneutmätningsbesluten." Man menade också att det är en möjlighet, ingen rättighet att få betalningsuppskov.
Överklagan avslogs.
I går lämnade paret in en ny överklagan till Svea hovrätt. Samtidigt anmälde de kronofogdemyndigheten till Konsumentombudsmannen.
­ Vi ger inte upp! säger Curt. Så här ska det inte få gå till. Visst har det gått snett, men varför ska inte människan kunna få en chans att komma igen..? Vi vill få jobba och känna oss som fullvärdiga människor igen.
Utmätta. Botten gick ur riskkapitalmarknaden och företagarna Curt och Eva blev sittande med över 20 miljoner i skulder. Kronofogden i Dalarna, där de bodde för till för ett år sedan, gjorde det möjligt för dem att jobba för att komma på fötter igen. När de flyttade till Gotland fattade Visbykontoret ett helt annat beslut, som paret menar sätter dem i husarrest. De dubbla besluten överklagades till tingsrätten, som avslog. Nu vänder de sig till Svea hovrätt.Foto: Henrik Radhe
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!