Överklagar regionens vattenavtal med Cementa

Fyra personer överklagar tekniska nämndens beslut om ett vattenavtal med Cementa. Det skall upphävas, kräver de.

Tekniska nämndens beslut om ett vattenavtal med Cementa har överklagats till förvaltningsrätten.

Tekniska nämndens beslut om ett vattenavtal med Cementa har överklagats till förvaltningsrätten.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-09-18 19:22

Tekniska nämnden beslutade den 28 augusti att underteckna "Avtal om förstärkt vattenförsörjning" mellan Cementa och Region Gotland. Nu överklagas detta till förvaltningsrätten av Karin Gardell, Visby, Lotta Rodin Lundberg, Visby, Mats Boman, Tingstäde, och Urban Eskelund, Tofta. 

Kvartetten yrkar att avtalet upphävs och har en rad invändningar mot avtalet. Bland annat ifrågasätter de om tekniska nämnden haft behörighet att underteckna avtalet. Det skulle i stället ha skett i regionfullmäktige. 

De klagande gör gällande, hänvisande till kommunallagen, att frågan om vattenförsörjning på Gotland utgör dels en vattenförsörjningsfråga dels ett affärsmässigt avtal. Detta är av sådan avgörande och principiell karaktär att förhållandena måste behandlas av och beslutas av regionfullmäktige. 

Tekniska nämnden har därmed genom sitt beslut överskridit sin behörighet och kompetens på ett sådant sätt som uppenbart strider mot såväl kommunallagen som regionens reglementen. Det överklagade beslutet har således inte tillkommit i behörig och laga ordning, menar de klagande. 

I övrigt anser de klagande bland annat att nämndledamöterna inte kunde fullgöra sitt uppdrag eftersom de inte fick möjlighet att sätta sig in i ärendet då det fattades information. 

De hävdar också att avtalsbeslutet om kompensation för sänkt grundvattennivå är avsett att påverka bedömningen av tillståndsprövningen i mark-- och miljödomstolen till Cementas fördel. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!