Överläkaren varnar för livsfarlig lustgas

En ny trend bland unga är missbruk av lustgas. Livsfarligt om den används fel, varnar överläkare Hjalmar Åselius på Visby lasarett. Han vill nu se ett förbud mot all försäljning.

Hjalmar Åselius är överläkare och verksamhetsansvarig för medicinavdelningen på Visby lasarett. Han varnar för livsfaran med ungdomar som använder lustgas för berusning.

Hjalmar Åselius är överläkare och verksamhetsansvarig för medicinavdelningen på Visby lasarett. Han varnar för livsfaran med ungdomar som använder lustgas för berusning.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-12-28 05:15

Rätt använd är lustgas en vanlig form av smärtlindring exempelvis vid förlossningar. Då är lustgasen blandad med syre, och ges under kontrollerade former.

– Lustgas låter trevligt och de flesta vet att lustgasen kan användas på sjukhus, och då kan det ju inte vara så farligt, säger Hjalmar Åselius, överläkare och verksamhetschef på medicinavdelningen på Visby lasarett.

Men inget kan vara mer fel. Lustgas fel använd kan bli livsfarlig.

– Vi har haft en incident, säger han och berättar att en person som kom in till akuten och hade andats in lustgas med så högt tryck att gasen förts vidare ut i kroppens vävnad.

Lustgasen som säljs i handelns egentliga användningsområde är som drivgas i gräddsifoner. I berusningssyfte kan den ge kylskador i munhåla och svalg. 

– Man kan också få akuta skador på grund av syrebrist, säger Hjalmar Åselius och berättar att missbrukande unga därför använt en ballong, som fylls med gas, för att undvika att andas in lustgasen ren med högt tryck direkt från tuben. 

undefined
Lustgastuber i miljöer där unga rör sig kan indikera missbruk. Såväl polis som Region Gotland och sjukvården varnar nu för livsfaran att använda gasen för berusning.

Flera sjukhus på fastlandet har tagit emot sådana ungdomar, som kommit in akut med neurologiska skador – något som Hjalmar Åselius nu är förberedd på skulle kunna hända även här.

– De första fallen hade man för bara två tre år sedan, säger han. 

Han beskriver den livshotande och värsta effekten av lustgas, som innebär att kroppens förråd av vitaminet B12 inaktiveras.

– Det blir akut brist på B12 och det är det som är det farliga. Man får skador på nervsystemet, domningar, förlamningar och neurologiska bortfall, säger han och berättar att det kan bli svårt att styra muskler, armar och ben.

På akutmottagningen gäller det att vid misstanke snabbt ta ett blodprov, för att se om patienten lider av brist på det livsviktiga vitaminet, och i så fall injicera B12 intravenöst.

undefined
Överläkare Hjalmar Åselius i akutrummet på Visby lasarett, där en ung person hittills tagits om hand efter att ha fått ut lustgas via lungorna i kroppens vävnader.
undefined
Att köpa lustgas på nätet är inte svårt och i dag helt lagligt. Sverige kan som Holland komma att förbjuda handeln.

På nätet är det både enkelt och lätt att beställa. Det finns ingen åldersgräns för att köpa lustgas. Man kontrollerar inte heller affärer som säljer lustgas.

Inför nyår, som för många unga innebär party och festande, råder Hjalmar Åselius alla föräldrar att ta ett snack med sina ungdomar.

– Det ska man alltid göra som förälder, oavsett om det gäller lustgas, sociala medier eller alkohol. Även föräldrar behöver få insikten och förstå att lustgas är farligt, säger han och hoppas att Sverige ska gå samma väg som Holland – och så snart det går totalförbjuda all försäljning.

undefined
Små ampuller gas, som hittas ihop med en ballong, är klara tecken på ett missbruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!