Överlevde tuff start men blev centrum i rättstvist

En rättstvist av det ovanligare slaget pågår just nu på Gotland. I centrum finns en vallaby-unge vars öde kan avgöras av tingsrätten.

Magnus Wendeberg matar Walla som ligger nedkrupen i den konstgjorda pungen i ull.

Magnus Wendeberg matar Walla som ligger nedkrupen i den konstgjorda pungen i ull.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-11-24 07:02

När en unge av känguruarten vallaby i maj blev övergiven av sin mamma, som senare dog, hos Gotlands djurpark blev Magnus och Annelie Wendeberg extraföräldrar. De har erfarenhet av att ta hand om övergivna vilda djur sedan tidigare. Annelie är doktor i biologi och de driver företag som tillverkar get- och fårost.

I maj handlade allt om att få ungen, döpt till Walla, att överleva. Läget var kritiskt och något formellt avtal parterna emellan skrevs aldrig.

– Hon var ungefär 200 dagar gammal när hon kom till oss. Hon vägde 360 gram, det är en tredjedel av vad hon skulle ha vägt, säger Annelie Wendeberg.

Biologin kring det australiensiska pungdjuret är speciell. Ungen kryper in i mammans pung kort efter födseln, där den naken och lik en liten böna kryper till en spene och diar en stor del av dygnet.

– Hon var nästan död och vi åkte genast till en veterinär som gav henne vätskeersättning, säger Magnus Wendeberg och berättar hur de fick kontakt med experter på att rädda vallabys i Australien och i Tyskland.

En konstgjord pung syddes i ull och Walla behövde, enligt Magnus och Annelie Wendeberg, förutom kängurumjölk också kroppskontakt för såväl värme som för att höra hjärtslag likt de från en naturlig mamma.

– Den första tiden bar Annelie henne mot sitt skinn 24 timmar om dygnet och matade henne varje halvtimme dygnet runt, säger Magnus Wendeberg medan Annelie berättar att Walla för en vecka sedan vägde 4,5 kilo och fortfarande matas varje natt. 

Gotlands djurpark hävdar å sin sida att socialiseringen med människor är ett problem, och har krävt att få tillbaka Walla. Via sin advokat Shantu Wahlgren har de stämt Magnus och Annelie Wendebergs bolag.

– Djurparken har krävt att få tillbaka vallabyn länge. Den skulle tas om hand en kortare tid och länsstyrelsen har bedömt att det är djurparken som har bäst förutsättningar att ta hand om det här djuret, säger Shantu Wahlgren.

Hon menar att risken finns att djuret blir präglat.

– Man har behandlat djuret som ett husdjur och det har varit för mycket med människor, säger Shantu Wahlgren.

När djurparken velat ha tillbaka Walla menar Magnus och Annelie Wendeberg att det är för tidigt. Med stöd av utländska experter hävdar de att hon fortfarande inte är redo, och att det skulle innebära risk för hälsan. De vill vänta ytterligare månader. 

I september begärde djurparken hjälp av kronofogden för att få tillbaka Walla. Med stöd av sin veterinär har djurparken hävdat att hon behöver träffa artfränder, för att inte bli präglad på människor. Tvisten hamnade hos länsstyrelsen som ett djurskyddsärende, de gick på djurparksveterinärens linje och menade att Walla skulle lämnas tillbaka.

Advokat Jerker Loré företräder paret Wendebergs. Han har JO-anmält länsstyrelsen för att vara partiska.

– De tog in den civilrättsliga prövningen och förutsatte att Walla ägdes av djurparken och att det djurparken sa stämde. Länsstyrelsen lät inte Wendebergs komma till tals och därför JO-anmälde jag dem, säger Jerker Loré.

Den 26 oktober beslutade länsstyrelsen att Walla måste få träffa andra vallabys, utan att precisera var, för att påbörja en återintroduktion till artfränder. Wendebergs har därefter lånat in en annan vallaby till det hägn där Walla vistas när hon är utomhus.

– Vi gör inget anspråk på att äga djuret. Enligt vårt avtal skulle vi ta hand om djuret till det var redo, och det är det inte ännu – men om några månader, säger Jerker Loré.

GA har pratat med djurparken som hänvisar till sin advokat. Om parterna inte kommer överens blir det tingsrätten som avgör ärendet.

Fakta

När vallabyungen föds är den ungefär 1 cm lång, knappt 0,5 cm bred och väger bara 0,3 gram.

Den klättrar direkt ner i mammans pung och fortsätter växa där. 

I pungen finns en spene med mjölk som ungen letar upp.

Där stannar den i ungefär 6 månader innan den lämnar pungen för första gången.

På ett halvår kan den växa och bli hela 2 000 gånger så stor.

Vallabys lever normalt i sydöstra Australien där de trivs bäst i buskage och högt gräs.

De kan leva i flock eller för sig själva.

Källa: Ystad djurpark

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!