Ovisst för kommunalt kök på norra Gotland
Det kommunala köket i Fårösund kan komma att läggas ned. Möjligheterna att sända mat från Slite till skola, förskola och äldreboende utreds.- Vi ser över var vi kan spara inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen, säger Bo Magnusson som är försörjningschef.
Foto: Dan Hansson/SCANPIX
- Vi utreder just nu förutsättningarna efter den här inriktningen, säger Bo Magnusson.
Innan ett konkret förslag utformats ska förutsättningarna undersökas och diskussioner förs med skolan. Än är oklart när och om verksamheten i Fårösund kommer att läggas ned. Före januari 2009 är inte en nedläggning genomförbar, enligt Bo Magnusson.
Till hösten 2008 beräknas antalet portioner som lagas i Fårösund bli 25 procent färre, med 1097 portioner. Köket är i behov av renovering, och stora investeringar skulle behövas för att få det i ordning. Hur mycket som kan sparas med en nedläggning är ännu ovisst.
Helhetsvinst
- Än så länge är vi på planeringsstadiet, och vi tittar på olika alternativ. Vi vågar inte säga något om kostnaderna ännu, säger Bo Magnusson
Enligt de gränser som kommunen satt för mathantering måste maten kylas ned om den ska transporteras mer än en timme. Troligt är därför att mat som körs från Slite till Fårösund behöver kylas. Men hanteringen ska inte behöva påverka matkvaliteten negativt, anser Bo Magnusson.
- Vår ambition är att maten ska hålla samma kvalitet som den gör i dag, säger han.
Verksamheten i Fårösund går inte med minus, men underskottet är en miljon sammanräknat bland köken vid Östersol, Sudergården, Åvallegården, Hemse vårdcentral och Stuxgården. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen väljer att se till helheten för att spara pengar och efter översynen i Fårösund är det möjligt att det bli aktuellt att ta ställning till andra samordningar.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen tog över köket i Fårösund 2002-2003. Köket har fem anställda som jobbar med matlagning och med servering på skolan. Än har inte diskussioner förts om uppsägningar, och det är för tidigt att säga om det blir aktuellt, enligt Bo Magnusson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!