Övning avgör hur många som ska arbeta ombord
Bemanningen ombord på de nya snabbfärjorna är alltjämt en trätofråga mellan Destination Gotland och fackföreningen SEKO-sjöfolk inför premiärturen i slutet av mars: Vi avvaktar säkerhetsövningarna den 10 och 13 mars och sjöfartsverkets bedömning, menar Crister Engström, SEKO-sjöfolk på Gotland.Inför övningarna har rederiet nu gått med på en bemanning på 30 ombordsanställda, mot tidigare 28. Det är ändå en bra bit från fackets krav på 55 personer när färjan sätts i trafik. Vi vill se hur låg kapacitet vi behöver, säger Sten-Crister Forsberg, Destination Gotlands vd.
Bemanningen har varit den stora trätofrågan under året som gått. Destination Gotland har gått ut med att 28 ombordsanställda räcker. Facket, SEKO-sjöfolk, har å sin sida krävt 55.
Kritiken har framförts under lång tid och eskalerade under politikerveckan i somras när facket anordnade demonstrationer i Almedalen.
Nu intar facket en avvaktande inställning i väntan på den säkerhetsövning som kommer att hållas ombord den 10 och 13 mars:
Vi avvaktar sjöfartsverkets bedömning innan vi tar någon slutlig ståndpunkt, menar Crister Engström på SEKO-sjöfolk.
<span class=MR>Långt ifrån realistiskt</span>
Under övningarna kommer 30 ombordsanställda att medverka och 400 statister kommer att kallas in.
Något facket har vissa invändningar emot, eftersom färjan har kapacitet för 1 500 resenärer:
Vi får se vad de tänkt sig, säger Crister Engström, vi vet inte så mycket än. Men 25 procent av kapaciteten är ganska långt ifrån ett realistiskt läge.
Men det är vad som krävs i enlighet med Sjöfartsverkets riktlinjer.
Destinations Gotlands vd, Sten-Crister Forsberg, menar att 30 man i besättningen räcker:
Det är den minsta säkerhetsorganisationen vi övar med. För att se hur låg kapacitet vi behöver. Sedan blir det säkert fler under sommaren. Uppemot 40 personer.
Om antalet statister säger han:
Det är det antal myndigheterna kräver. Tidigare har det inte behövts alls, då har Destination Gotland varit föregångare.
<span class=MR>Vill inte visa</span>
Säkerhetsövningarna sker i år utan att pressen medverkar. Varför?
Om det går käpprätt fel vill de förmodligen inte visa det, menar Crister Engström.
Sten-Crister Forsberg säger att det är en säkerhetsfråga:
Övningsområdet stängs för alla utomstående.
Pressen är välkommen under för- och efterbriefingen.
Förra årets olycka, då en man i 50-årsåldern blev klämd till döds av en vattentät dörr under säkerhetsövningarna ombord på m/s Visby, kan vara ett av skälen.
<span class=MR>Uppsägningar</span>
Tidigare var det aktuellt med ett 100-tal uppsägningar när båda färjorna satts in. Hur ser det ut idag?
I och med den andra färjans försening skjuts det upp till hösten och antalet har sjunkit till max 75. Och den siffran kommer att sjunka ytterligare, lovar Sten-Crister Forsberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!