Internationella övningen utanför Gotland igång

Under fyra olika tillfällen i september kommer Sjöfartsverket att hålla övningar kring sjö- och flygräddning i Östersjön, med start den 6 september.

Tre av Sjöfartsverkets helikoptrar, från Stockholm, Visby och Kristianstad, deltar i sjö- och flygräddningsövningen.

Tre av Sjöfartsverkets helikoptrar, från Stockholm, Visby och Kristianstad, deltar i sjö- och flygräddningsövningen.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2023-09-06 18:15

När Helagotland träffar ytbärgaren och övningsansvarig Niclas Bankert på Visby flygplats så håller helikoptrarna på att landa och göra sig redo för tankning efter förmiddagens pass. 

– Det är viktigt att vi övar på det här. När det väl blir skarpt läge, så kommer det troligtvis gå bättre för oss när det väl gäller, säger Niclas Bankert.

undefined
Tre av Sjöfartsverkets helikoptrar, från Stockholm, Visby och Kristianstad, deltar i sjö- och flygräddningsövningen.

Övningstillfällena kommer, förutom onsdag 6 september, att hållas den 12, 15, och 20 september. Dessa övningar görs tillsammans med Finland och Litauen.

– Vi använder oss alla av samma koncept så samarbetet fungerar bra utan några större svårigheter. Alla länderna runt sjön samarbetar kan man säga, säger Niclas Bankert.

undefined
Övningsansvariga Niclas Bankert koordinerade den internationella sjö- och flygräddningsövningen från Sjöfartsverkets lokaler vid Visby flygplats.

Övningarnas fokus ligger på samverkan, kommunikation och procedurer. Rent praktiskt är uppgiften att söka efter dockor i sjön.

– Vi övar på att koordinera flera helikoptrar i luften samtidigt och hur man ska kommunicera med varandra. Vi har stora sökområden där vi lägger ut dockor som sedan helikoptrarna, som kommer från olika håll, går in och söker efter. Dessa dockor lämnas sedan över till fartyg, säger Niclas Bankert.

Dagens förmiddagspass har varit lyckat.

undefined
En av ytbärgarna som hämtat upp en docka har lämnat en vattenpöl efter sig på golvet i helikoptern.

– Det har gått bra, dockorna har hittats. Det kommer ganska nära verkligheten och ger en väldigt bra träning i att samverka med varandra och öva på de procedurer som sedan används när situationen är framme, säger Niclas Bankert.

Dessa övningar är inget som kommer märkas av i någon större utsträckning, menar Niclas Bankert.

undefined
Vid 12-tiden på onsdagen landade Sjöfartsverkets tre helikoptrar i Visby för att tanka: bränsle till helikoptrarna och lunch till personalen.

– Det kommer vara ett par tillfällen här i september som det kommer att vara lite fler helikoptrar i luften än vanligt. Annars håller vi till långt ute till havs.

Hur många larm som kommer in varierar från bas till bas.

– På Gotland ligger antalet alarm på under 100 på ett år, men i exempelvis Göteborg är det fler, säger Niclas Bankert.

undefined
En titt in i cockpit på en av Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar.

Tidigare i våras rapporterade Helagotland om att Sjöfartsverkets räddningshelikopter i Visby tillfälligt fick tas ur beredskap på grund av personalbrist. Hur en sådan situation påverkar sjöräddningsläget i Östersjön och runt Gotland är svårt att säga, menar Niclas Bankert.

– Det är väldigt beroende på var något händer och vad som händer. Vi har helikoptrar längs våra grannländer och i Stockholm och Kristianstad närmare Visby. Sen hade det absolut bästa såklart varit att alltid ha en helikopter på Gotland, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!