P 18 på elfte plats av sexton när Vpl-rådet rankar arméförbanden

P 18 intar en 11:e plats bland de 16 arméförbanden när Värnpliktsrådet nu presenterat sin ranking av landets förband.
Främst är det avgångssiffrorna som är mycket höga vid P 18, det vill säga antalet värnpliktiga som avbryter sin militära utbildning i förtid.
2003 lämnade 15 procent av förbandets värnpliktiga P 18 innan utbildningstiden var över. ÖB har satt ett krav om max sju procent.

Gotland2004-03-10 04:00
Ja, i dessa tider när ÖB:s "dödspatrull" åker landet runt och granskar förband inför eventuellt nedläggningsbeslut är det förstås negativt att hamna lågt även på de värnpliktigas listning av förbandens kvalitet.
Det är Värnpliktsrådet som rangordnat samtliga landets förband försvarsgrensvis och då med utgångspunkten hur bra de sköter sitt arbete med de värnpliktiga. Det handlar inte om ekonomiska aspekter utan mera om en form av kvalitetsgranskning. Bedömningen avser utbildningsåret 2003/2004.
Avsikten är att de förband som lagt ner mycket arbete för att göra de värnpliktigas situation bättre under deras tjänstgöringstid ska i och med undersökningen premieras.
Och bland 16 förband i kategorin "Armén" hamnar således P18 på 11:e plats med 6,5 poäng av maximala 12. Toppar gör A 9 Kristinehamn med 10,5 poäng och sist hamnar P 4 Skövde med 3 poäng.
Undersökningen har gjorts med frågeformulär till samtliga skol- och förbandschefer och dessutom har man vägt in avgångsstatistiken via siffror från Försvarsmaktens högkvarter. Rådet har också tagit hänsyn till egna erfarenheter och synpunkter inhämtade vid bland annat besök på regementena.
<span class=MR>Fyra kategorier</span>
Undersökningen är indelad i fyra kategorier: "Värnpliktsrådets bedömning" med maxpoäng 6. Vidare "Avgångar", "Grå arbetskraft" samt "Medinflytande", samtliga med två maxpoäng vardera.
Främst är det således betyget för Avgångar, 0,5 poäng, som drar ner P 18:s totalpoäng. I procent avgick i förtid 10,9 procent 2001, 17,6 procent 2002 och 15 procent 2003.
­ Avgångssiffrorna är mycket höga, framhålls i undersökningen.
Men det konstateras också att förbandet arbetar för att bryta trenden.
­ Förbandet arbetar målrelaterat, aktivt och med tydlig vilja att minska avgångarna via projekt "Minska avgångar".
Projektet inriktades först mot fysiska skador och problem men omarbetas nu för att lägga fokus på de psykosociala avgångarna.
Det är också arbetet med att ändra avgångstrenden som gör att det inte blir noll poäng. Avgångssiffrorna i sig ligger annars klart på nollnivån.
<span class=MR>På medelnivå</span>
För Grå arbetskraft (det vill säga när värnpliktiga används som gratis arbetskraft för myndighetens åligganden som inpasseringskontroll, radarövervakning etc.) och Medinflytande hamnar P 18 på medelnivå med en poäng i respektive kategori.
Som grå arbetskraft tjänstgör vid förbandet bevakningssoldater. För att få toppoäng krävs att det inte förekommer grå arbetskraft. En poäng i stället för noll kräver att de värnpliktiga som används som grå arbetskraft ges kvalitativ, kontinuerlig soldatutbildning. Vid P 18 får de sådan under tre dagar varannan vecka.
Vad gäller medinflytande genomförs plutonens timme, kompaninämnd, förmöte till förbandsnämnden samt förbandsnämnden i stort sett enligt förordningen.
För två poäng här krävs att det tas initiativ som går utanför förordningens omedelbara krav.
<span class=MR>Bedömning</span>
I Värnpliktsrådets bedömning, där P 18 får fyra poäng av sex möjliga, heter det att utbildningen som bedrivs håller god klass men att förbandet under året dock haft problem med att få de erfarna befälen att räcka till på trupp vid inryckning.
­ Det råder en öppen stämning mellan officerare och värnpliktiga på P 18.
Medinflytande genomförs i stort sett enligt förordningen. Det civila meritvärde som ges är bra, dock bör sjukvårdarna få högskolepoäng, menar man. Förbandet är också bra på att rapportera olyckor och tillbud.
I bedömningen ingår övriga tre kategorier samt civilt meritvärde, attityder- kränkande behandling, eventuell grå och kollektiv bestraffning samt utbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om