Området vid det gamla P18-regementet söder om Visby är ett välkänt område för ungdomar som gillar att köra bil enligt polisen.
- Området är ett tillhåll för bilburen ungdom. Det är mestadels företag där ute, så på kvällarna är det nästan ingen trafik alls, säger Pia Persson, vakthavande polisbefäl i Visby.
Vid det gamla militärområdet finns många raka vägar och det är inte överraskande att denna typ av olycka inträffade just där. Polisen vet att det är många ungdomar som vistas där och man har länge jobbat för att förebygga denna typen av olyckor.
- Vi är medvetna om att det pågår många buskörningar där. Vi brukar därför ringa till de som bor i området för att kontrollera om de hört eller sett något, säger Pia Persson.
För att förhindra trafikolyckor i området krävs det att man gör något åt trafikförhållandena.
- Det är väldigt tråkigt att något så hemskt ska ske innan man gör något åt det, säger Pia Persson.
Allt fler skadas i den gotländska trafiken. Enligt Statoils och NTF:s trafikskadeindex 2013 skadades eller dödades 329 personer på Gotland under 2012, en ökning med 13 personer jämfört med år 2011.
Ökningen var cirka fyra procent samtidigt som Sveriges befolkning bara ökade med en knapp procent samma år. Det innebär att länet backar från förra årets 14:e plats till plats 15. Ju färre som skadats eller förolyckats desto högre placering i indexet. På första plats hamnade Dalarna och på sista plats Västerbotten.
– Kommunerna kan öka hastighetsefterlevnaden, exempelvis genom fysiska åtgärder som cirkulationsplatser och gupp. Det är också viktigt att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard. Då kommer fler att hålla hastigheten frivilligt, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF i ett pressmeddelande.
Observera att undersökningen jämför länen utifrån antalet olyckor per 100 000 invånare. Således är siffrorna inte är helt jämförbara.