PÄ Faludden fyller Laban plÄtar med Linnea, MÀrta och Pia

Det började för omkring 15 Är sedan. Laban Bergström satte igÄng att baka bröd av sitt eget mjöl pÄ nÀtterna och sÄlde via tre affÀrer pÄ Stor-
sudret. Det gick bra.
Verksamheten har sedan vuxit Är frÄn Är och i dag sÀljs brödet i 20-talet gotlÀndska affÀrer och mÄnga Stockholmsbutiker.
Nu tar Laban nÀsta steg. Inom kort kör han igÄng nÄgot som han blir först med i landet, nÀmligen produktion av KRAV-mÀrkt bake-off-bröd.

Gotland2002-04-30 04:00
­Nu finns chansen att nÄ ut över hela Sverige, konstaterar Laban sjÀlv.
De erforderliga frysutrymmena Àr klara vid bageriet pÄ Faludden och snart skall de första bröden anpassade för bake-off bakas. Det vill sÀga att man gör allt klart till 80 procent. Sen Àr det de sista 20 procenten som konsumenten sjÀlv fÄr stÄ för. Men i och med att det nÀstan fÀrdiga brödet Àr fruset kan man transportera det lÄnga vÀgar, vilket öppnar möjligheter för en Ànnu mer livlig "export" Àn den man har i dag.
Laban Bergström sjÀlv Àr inte den typen som tar ut nÄgot i förskott och det gör han heller inte nÀr det gÀller nysatsningen. Men han tycker det skall bli spÀnnande att se vart det bÀr hÀn. NÄgot svensktillverkat KRAV-mÀrkt bake-off-bröd finns inte tidigare.
Laban Àr ocksÄ glad över att han fÄtt hjÀlp med att genomföra satsningen. HjÀlpen kommer frÄn LÀnsinvest och Gotlandsbrödet, som gÄtt in som delÀgare och stÀllt riskkapital till förfogande nÀr Laban ombildat frÄn enskild firma till aktiebolag.
<span class=MR>I ladugÄrden</span>
Det brukar inte vara sĂ„ svĂ„rt att hitta bröd frĂ„n Labans kvarn (ja, det heter sĂ„ fast det numera kanske Ă€r mer bageri Ă€n kvarnverksamhet i företaget) i butikerna. DĂ€remot kan det vara lite svĂ„rare att hitta sjĂ€lva bageriet. Det ligger pĂ„ Faludden i Öja och det omges inte av nĂ„gra reklamskyltar. Bageriet inryms i en före detta ladugĂ„rd. DĂ€r hade Laban sjĂ€lv under den tiden han var bonde sina egna köttdjur. Men nu Ă€r det bageri för hela slanten.
Bonde har han varit och utbildad kock Àr han, Laban. Allt annat han halkat in i Àr "misstag".
Det "misstag"som förde honom in i brödbranschen var kĂ€nnedomen om att det nu fanns en fullt fungerande vĂ€derkvarn vid Sandkvie i Öja. Han hyrde in sig och började mala mjöl pĂ„ denna kvarn och började ocksĂ„ sĂ€lja mjölet med argumentet att det var stenmalt och att det dessutom var malt med vinden som enerigkĂ€lla. Förutom detta stĂ„tade han med sitt eget namn pĂ„ pĂ„sen. Det var inte hans eget pĂ„hitt detta med namnet, men han har nog inte Ă„ngrat att han gick med pĂ„ den idĂ©n.
Förresten heter han inte Laban om man skall vara riktig noga. Han heter Lars, men det Àr det inte sÄ mÄnga som vet.
<span class=MR>Ville visa</span>
För att bevisa att det gÄr att baka bröd av vÀderkvarnsmalet mjöl började Laban baka. Han jobbade dÄ som den kock han egentligen Àr pÄ Björklunda under rejÀla dagpass. NÀr dagen för kocken var slut stannade Laban kvar i köket och hyrde det för att baka istÀllet. Han brukade bli klar mellan 2 och 5 pÄ natten. Sen sov han till 5.50. Innan han gick pÄ skiftet som kock igen distribuerade han brödet till tre livsmedelsaffÀrer pÄ Storsudret.
­Jag höll pÄ sÄ hela sommaren, men jag lovar att jag aldrig kommer att göra om det, sÀger Laban.
En av affÀrerna som sÄlde hans bröd var Linds affÀr i Hamra. DÀr fanns "Snabbköpskassörsken" Maja Lind, som alla turister ville se mest av allt just denna sommar. Det var dÄ Göran Ringboms lÄt om henne lÄg pÄ topp. Och för skams skull mÄste turisterna ocksÄ handla nÄgot och av nÄgot producerat i nÀrheten. Det blev gÀrna en Laban-limpa.
Det Àr inte för inte som en senare uppfunnen limpa fÄtt namnet Maja.
Laban jobbade senare ett par vintrar som kock vid restaurangen Orientexpressen pÄ Stockholms central. DÀr hade han ett avtal som troligen saknar motstycke. Enligt detta avtal skulle Laban om han fann att vÀderprognosen var den rÀtta pÄ kvÀllen kunna ta ledigt nÀsta dag. Med den rÀtta prognosen menades att det skulle se ut att bli "kvÀnnvÀdar", alltsÄ lagom blÄst för att driva vÀderkvarnen vid Sandkvie.
Ett par gĂ„ngen hĂ€nde det ocksĂ„ och Laban tog kvĂ€llsbĂ„ten hem till Gotland för att nĂ€sta dag köra vĂ€derkvarnen i Öja i stĂ€llet för att laga mat pĂ„ Centralen. Han talar med vĂ€rme om den dagen dĂ„ det blĂ„ste en sĂ„ jĂ€mn och fin vind att kvarnen skötte sig sjĂ€lv i stort sett och han kunde mala 1,5 ton mjöl.
<span class=MR>Mjölproduktion i Vamlingbo</span>
Men vÀderkvarnen anvÀnds inte lÀngre. Sedan lÀnge Àr mjölproduktionen flyttad till Simunde i Vamlingbo. Det var Jan Larsson som en dag ringde till Laban och undrade om han var intresserad av att hyra in sig i den gamla kvarnen. Laban Äkte dit och tittade.
­ Det var som att slÀppa in ett barn i en leksaksaffÀr, sÀger han.
SÄ pÄ den vÀgen Àr det. Mjölet framstÀlls i Vamlingbo och fraktas sedan till gÄrden pÄ Faludden. DÀr det för inte sÄ lÀnge sedan stod tjurar och biffkor rÄder i dag febril verksamhet med bearbetning av degar och bakning/paketering av bröd..
HÀr bakas Linnea, MÀrta, Pia, Carolina och andra produkter som alla Àr KRAV-godkÀnda. HÀr jobbar tre personer heltid och fyra har timanstÀllning. Det Àr arbetstillfÀllen som Àr sÀrskilt vÀrdefulla hÀr i glesbygden. Och ryktet om att det kan bli fler jobb har gÄtt. Det har redan ringt folk och frÄgat. Och visst, gÄr det bra med bake-off-satsningen sÄ blir det fler jobb. DÄ kommer bagerilokalerna att kunna utnyttjas under lÀngre tid Àn nu.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om