På Faludden fyller Laban plåtar med Linnea, Märta och Pia
Det började för omkring 15 år sedan. Laban Bergström satte igång att baka bröd av sitt eget mjöl på nätterna och sålde via tre affärer på Stor-sudret. Det gick bra.Verksamheten har sedan vuxit år från år och i dag säljs brödet i 20-talet gotländska affärer och många Stockholmsbutiker.Nu tar Laban nästa steg. Inom kort kör han igång något som han blir först med i landet, nämligen produktion av KRAV-märkt bake-off-bröd.
De erforderliga frysutrymmena är klara vid bageriet på Faludden och snart skall de första bröden anpassade för bake-off bakas. Det vill säga att man gör allt klart till 80 procent. Sen är det de sista 20 procenten som konsumenten själv får stå för. Men i och med att det nästan färdiga brödet är fruset kan man transportera det långa vägar, vilket öppnar möjligheter för en ännu mer livlig "export" än den man har i dag.
Laban Bergström själv är inte den typen som tar ut något i förskott och det gör han heller inte när det gäller nysatsningen. Men han tycker det skall bli spännande att se vart det bär hän. Något svensktillverkat KRAV-märkt bake-off-bröd finns inte tidigare.
Laban är också glad över att han fått hjälp med att genomföra satsningen. Hjälpen kommer från Länsinvest och Gotlandsbrödet, som gått in som delägare och ställt riskkapital till förfogande när Laban ombildat från enskild firma till aktiebolag.
<span class=MR>I ladugården</span>
Det brukar inte vara så svårt att hitta bröd från Labans kvarn (ja, det heter så fast det numera kanske är mer bageri än kvarnverksamhet i företaget) i butikerna. Däremot kan det vara lite svårare att hitta själva bageriet. Det ligger på Faludden i Öja och det omges inte av några reklamskyltar. Bageriet inryms i en före detta ladugård. Där hade Laban själv under den tiden han var bonde sina egna köttdjur. Men nu är det bageri för hela slanten.
Bonde har han varit och utbildad kock är han, Laban. Allt annat han halkat in i är "misstag".
Det "misstag"som förde honom in i brödbranschen var kännedomen om att det nu fanns en fullt fungerande väderkvarn vid Sandkvie i Öja. Han hyrde in sig och började mala mjöl på denna kvarn och började också sälja mjölet med argumentet att det var stenmalt och att det dessutom var malt med vinden som enerigkälla. Förutom detta ståtade han med sitt eget namn på påsen. Det var inte hans eget påhitt detta med namnet, men han har nog inte ångrat att han gick med på den idén.
Förresten heter han inte Laban om man skall vara riktig noga. Han heter Lars, men det är det inte så många som vet.
<span class=MR>Ville visa</span>
För att bevisa att det går att baka bröd av väderkvarnsmalet mjöl började Laban baka. Han jobbade då som den kock han egentligen är på Björklunda under rejäla dagpass. När dagen för kocken var slut stannade Laban kvar i köket och hyrde det för att baka istället. Han brukade bli klar mellan 2 och 5 på natten. Sen sov han till 5.50. Innan han gick på skiftet som kock igen distribuerade han brödet till tre livsmedelsaffärer på Storsudret.
Jag höll på så hela sommaren, men jag lovar att jag aldrig kommer att göra om det, säger Laban.
En av affärerna som sålde hans bröd var Linds affär i Hamra. Där fanns "Snabbköpskassörsken" Maja Lind, som alla turister ville se mest av allt just denna sommar. Det var då Göran Ringboms låt om henne låg på topp. Och för skams skull måste turisterna också handla något och av något producerat i närheten. Det blev gärna en Laban-limpa.
Det är inte för inte som en senare uppfunnen limpa fått namnet Maja.
Laban jobbade senare ett par vintrar som kock vid restaurangen Orientexpressen på Stockholms central. Där hade han ett avtal som troligen saknar motstycke. Enligt detta avtal skulle Laban om han fann att väderprognosen var den rätta på kvällen kunna ta ledigt nästa dag. Med den rätta prognosen menades att det skulle se ut att bli "kvännvädar", alltså lagom blåst för att driva väderkvarnen vid Sandkvie.
Ett par gången hände det också och Laban tog kvällsbåten hem till Gotland för att nästa dag köra väderkvarnen i Öja i stället för att laga mat på Centralen. Han talar med värme om den dagen då det blåste en så jämn och fin vind att kvarnen skötte sig själv i stort sett och han kunde mala 1,5 ton mjöl.
<span class=MR>Mjölproduktion i Vamlingbo</span>
Men väderkvarnen används inte längre. Sedan länge är mjölproduktionen flyttad till Simunde i Vamlingbo. Det var Jan Larsson som en dag ringde till Laban och undrade om han var intresserad av att hyra in sig i den gamla kvarnen. Laban åkte dit och tittade.
Det var som att släppa in ett barn i en leksaksaffär, säger han.
Så på den vägen är det. Mjölet framställs i Vamlingbo och fraktas sedan till gården på Faludden. Där det för inte så länge sedan stod tjurar och biffkor råder i dag febril verksamhet med bearbetning av degar och bakning/paketering av bröd..
Här bakas Linnea, Märta, Pia, Carolina och andra produkter som alla är KRAV-godkända. Här jobbar tre personer heltid och fyra har timanställning. Det är arbetstillfällen som är särskilt värdefulla här i glesbygden. Och ryktet om att det kan bli fler jobb har gått. Det har redan ringt folk och frågat. Och visst, går det bra med bake-off-satsningen så blir det fler jobb. Då kommer bagerilokalerna att kunna utnyttjas under längre tid än nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!