"På Gotland har vi bättre koll på våra brottslingar"

Johanna Åström har en gedigen karriär bakom sig inom polisen. I mer än ett och ett halvt år har hon basat för utredningsektionen vid polisen på Gotland - här berättar hon om situationen på ön.

Under ett och ett halvt år har Johanna Åström lett utredningsarbetet på Gotland. Nu väntar nya utmaningar.

Under ett och ett halvt år har Johanna Åström lett utredningsarbetet på Gotland. Nu väntar nya utmaningar.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-01-11 08:39

Johanna Åström har en gedigen karriär bakom sig inom polisen. I mer än ett och ett halvt år har hon basat för utredningsektionen vid polisen på Gotland.

I april 2019 började Johanna Åström, 45 år, som chef för utredningssektionen på Gotland. 

Hon hade i Stockholm arbetat inom Ravekommissionen, varit gruppchef på ungdomsroteln och varit sektionschef för regionala utredningsenheten som arbetat mot internationell grov organiserad brottslighet. 

Flera av Johanna Åström dåvarande kollegor frågade inför flytten om hur hon såg på att börja arbeta på Gotland. 

– Just det var min utmaning, att gå från det stora till det lilla och det har varit utvecklingen för mig. Jag har kommit närmare det riktiga polisarbetet och har även på nära håll fått se hur lokalpolisområdet arbetar. Den erfarenheten hade jag inte från Stockholm. 

Vad är den största kulturskillnaden jämfört med Stockholm? 

– På Gotland har man bättre koll på vilka de misstänkta brottslingarna är i ett ärende. Om vi till exempel har ett inbrott, då kan vi snabbt säga att det kanske är "den, den eller den personen". Här har vi lokalkännedom om våra klienter på ett annat sätt än i en storstad, säger Johanna Åström. 

Hon menar att poliserna på Gotland ofta kan arbeta med sitt primära uppdrag. 

– I Stockholm var det inte ovanligt att man blev tvungen att omprioritera utifrån grunduppdraget. Jag upplever inte att vi på Gotland behöver göra det i samma utsträckning även om medarbetare från Gotland har fått åka till fastlandet för att stötta med personal i arbetet med det grova skjutvapenvåldet under året, säger Johanna Åström. 

Vilka tycker du är de stora problemen på Gotland? 

– Det är inte tal om några stora problem på det sättet. Jag vill vara tydlig med att Gotland är en trygg plats att bo och leva på. Men jag kan väl lyfta det som förvånat mig lite och det är den mängd brott som är kopplat till särskilt utsatta brottsoffer, det vill säga brott i nära relation och där barn är målsägande. Där har vi en hel del att jobba med och därför är det bra att det är ett prioriterat område inom polisen och inom Region Gotland i form av våra Medborgarlöften, säger Johanna Åström. 

Hon säger att det finns många delar i uppdraget som hon har som chef för utredningssektionen på Gotland. 

– Det spelar ingen roll om man som polisanställd arbetar på Gotland eller i Stockholm, polisen har alltid att göra. Det gäller även i mitt jobb som chef för utredningssektionen. Jag har även andra uppdrag på sidan av chefskapet här. Det handlar om olika sidouppdrag, jag representerar bland annat Gotland i informationsutbytet gällande skjutvapenvåldet i region Stockholm. Jag har andra uppdrag utöver det och det är sådant som hör chefskapet till. 

I april nästa år har hon varit två år på sin tjänst. Den 23 december blev det klart att hon går vidare till en ny tjänst och den påbörjas redan i slutet av januari. Tobias Engström kliver in som tillförordnad chef för utredningssektionen på Gotland. 

– Jag har fått en ny tjänst i Stockholm som lokalpolisområdeschef på Arlanda, vilket tillhör Gränspolisenheten. Det är ett nytt och spännande uppdrag som jag ser fram emot att ta tag i. Jag kommer ha min fysiska placering på Arlanda flygplats och det mest prioriterade uppdraget är gränskontrollen samt ordning och säkerhet.  

Under ett och ett halvt år har Johanna Åström lett utredningsarbetet på Gotland. Nu väntar nya utmaningar.
Under ett och ett halvt år har Johanna Åström lett utredningsarbetet på Gotland. Nu väntar nya utmaningar.
Johanna Åström

Ålder: 45 år.

Från: Tofta.

Yrke: Polis sedan 2001. Inledde sin polisbana med att åka radiobil i Roslagen Täby. Har även arbetat på ungdomsroteln i Stockholms city, i den så kallade Ravekommissionen och med internationell grov organiserad brottslighet samt senast som chef för utredningssektionen på Gotlandspolisen.

Aktuell: Lämnar Gotlandspolisen för att bli ny lokalpolisområdeschef på Arlanda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!