På kurs mot livet
- För mig har det här varit som en kurs i hur jag ska kunna leva ett normalt liv.Det säger en av de fyra tjejer som just gått igenom en ny behandlingsform på psykiatriska kliniken i Visby: behandlingen för självskadepatienter.
"Självskadebeteende" kallas fenomenet.
Skenande ångest
De försöker att förklara hur våldet mot den egna kroppen har blivit ett sätt att få stopp på en skenande ångest:
- För mig var det ett sätt att kalla tillbaka alla sinnen till kroppen igen, förklarar en av dem.
- När allt är svart och ångestfyllt var det den enklaste vägen, förklarar en annan.
Hon, som började skada sig själv i 14-årsåldern, trodde länge att alla människor gjorde så. Det var sjukvårdspersonal som fick henne att förstå att hennes beteende måste behandlas.
Men självskadepatienter är svåra att hjälpa. Det är en patientgrupp som kan få personalen inom den psykiatriska vården att förtvivla. Ingenting tycks hjälpa. Trots läkemedel, inläggningar, terapier och andra behandlingar har ingen i gruppen kommit ifrån sitt destruktiva beteende.
- Det är inte fel på patienterna, utan på själva behandlingen. Vi har inte vetat hur vi ska hantera dem. Ibland har de blivit inskrivna med övervakning, ibland har de fått gå hem, berättar Ann-Christine Hellström.
Under det senaste året har sjuksköterskorna Ann-Christine Hellström och Gertrud Karlsson, skötaren Lotta Nyman och psykologen Ulrika Bringståhl prövat en ny behandlingsmetod med några av de självskadepatienter som vårdas på psykiatiska kliniken. Metoden kallas dialektisk beteendeterapi och den går ut på att man jobbar med patienterna på flera olika plan:
Dels träffar alla patienter sin egen terapeut, en terapeut som man också har telefonkontakt med och som kan ge kort kristerapi när det behövs. Dock inte om de skär sig. Då får de inte prata med sin terapeut på ett dygn. På detta sätt vill man lära patienterna att söka hjälp innan de skadar sig själva.
Träffas i grupp
Dels träffas man i grupp och jobbar tillsammans för att genom samtal och konkreta övningar lära sig att tackla livet på ett bättre sätt.
Det här är en helt ny behandlingsform för psykiatriska kliniken i Visby. Modellen arbetades fram av professor Marsha Minehan i USA som såg att den konventionella behandlingen av självskadepatienter inte var tillräcklig för att bryta deras beteenden. Marscha Linehans terapi går ut på att patienterna ska hitta en balans mellan att utvecklas och att acceptera livet som det är. Här kombineras inlärningsteori, kognitiv terapi och österländsk meditation med regelrätta "hemläxor", övningar som har fått tjejerna att spränga sina tidigare gränser.
En övning gick ut på att de skulle gå till en köttdisk och beställa ett halvt hekto köttfärs. En annan läxa var att gå till banken och växla in hundratals kronor till 50-öringar. Det blev verkliga utmaningar:
- Jag har aldrig vågat ta plats och vara besvärlig, förklarar en av dem och de andra stämmer in.
Känsliga för omgivningen
Ingen av dem har vågat ta ut svängarna och utmana. Alla har varit väldigt känsliga för hur människor omkring dem har betett sig. När någon har sett sur ut, så har de genast trott att surheten har haft med dem själva att göra. Men det här tänkandet och andra hinder för livet är de nu på väg att bryta sig ur.
- Jag har lärt mig massor. För mig har det här varit som en kurs i hur jag ska kunna leva ett normalt liv, säger en av dem.
- Och det har varit så kul att också kunna se framsteg hos de andra, säger en annan av tjejerna.
För hennes del har behandlingen inneburit ett verkligt lyft. Hon har inte behövt vara inlagd på psykiatriska kliniken på flera månader nu, förut behövde hon komma in väldigt ofta. Hennes behandlingsår är slut och nu lämnar hon gruppen tillsammans med en av de andra tjejerna. Nya patienter är på väg in, för den här behandlingsmetoden vill man jobba vidare med på psykiatriska kliniken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!