På måndag sänks mjölkpriset igen

I höstas var det kris. Efter hårda krav höjde Arla sin ersättning till bönderna. Men på måndag sänker företaget ersättningen igen.– Det är illa, vi sitter här med ett gäng unga lantbrukare som har investerat, säger Anna Törnfelt, ordförande i LRF på Gotland.

Hans Pbetterssosn, Sudermjölk i Havdhem.

Hans Pbetterssosn, Sudermjölk i Havdhem.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2013-01-04 06:00

Gotland På måndag sänker Arla sin ersättning till mjölkproducenterna med sex och ett halvt öre per kilo. Det nya priset, tre kronor och nio öre, är precis samma ersättning som betalades ut för ett helt år sedan. Men under tiden har kostnaden för drivmedel, och framför allt foder, stigit rejält.

– Vi har höga kostnadslägen. Det är inte alls bra att Arla inte kan prisbilden och klarar av att betala, säger Anna Törnfelt.

Samtidigt som Arla nu sänker ersättningen kalkylerar mejerijätten med en vinst på tre procent av omsättningen.

– Vi måste investera för framtiden för att överleva. Sänkningen görs eftersom vi följer världsmarknadspriset. Jag tror att vi kommer igen med en höjning under vårkanten, säger Robin Grönstedt, tillförordnad presschef på Arla.

För sent

Anna Törnfelt har förståelse för att Arla måste investera långsiktigt, men hon är kritisk och menar att företaget sätter den enskilda lantbrukaren på pottkanten genom att nu sänka ersättningen för mjölken.

– Är man ung och har investerat 20 miljoner kronor gäller det att få allt att snurra. Det är verkligheten för många, säger hon.

Gotland har haft en föryngring och i dag finns många nya unga mjölkproducenter som investerat hårt för framtiden. Sänkningen av mjölkpriset är allvarlig och de sista örena kan vara det som får den enskilda producenten på fall.

– Bankerna sätter ned foten. På grissidan har man redan gjort det, säger Anna Törnfelt.

Bankens välvilja

Sudermjölk i Havdhem har på bara några år investerat 35 miljoner kronor och med 360 kor är man bland de största mjölkproducenterna på Gotland. Hans Pettersson är en av tre delägare och i dag kan han inte plocka ut någon lön från företaget.

– Driften går runt men vi klarar inte av att betala till banken. De får vänta på amorteringen, och så går det inte att ha det hur länge som helst, säger han.

Att vara beroende av samarbete och bankernas välvilja känns inte roligt. För 2013 hade Hans Pettersson, tillsammans med delägarna Erik Levander och Lars Qviberg, räknat med att gå runt.

– Det är inte säkert nu. Om det redan fattas blir det sex öre till, säger Hans Pettersson om Arlas aviserade sänkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om