På Motivet blir de sedda
Att plötsligt vilja plugga, att kunna och vilja se en framtid.Det är det som händer med eleverna på resursskolan Motivet.- Det är ett mirakel att vissa av oss gått vidare, säger Benjamin Hallberg, 19 år, som gick på Motivet för några år sedan.
Annika Ringström har varit lärare på Motivet sedan starten 1997.
Foto: Petra Jonsson
Motivet drog igång 1997 och Annika Ringström, lärare och Tommy Johansson, behandlingsassistent har varit med ända sedan dess. Plus förstås Annikas hund Tippa, som ingår i inventarierna. En del elever går både här och i sin vanliga skola, medan andra elever är här på heltid.
"Ingen dög"
Tommys första kontakter med ungdomar, som hade bekymmer med skolan, var på den bilverkstad han jobbade på.
- Där hängde alltid en massa barn, som fått höra att de inget dög till. Men bland de här fanns många entreprenörer. Det handlade bara om att någon såg dem.
På Motivet blir ungdomarna sedda. Lugnet, frånvaron av stress, möjligheten att få enskild hjälp med studierna gör att de flesta börjar plugga igen, även om det sker motvilligt till att börja med.
- Här är för jävligt, men det är bättre än på Solberga, suckar en 15-årig kille som har ekonomipapper framför sig. Han har sökt till gymnasiet men vet redan att han inte kommer in, betygskraven är ovanligt höga i år.
Men Daniel Lilja, 16 i år, vill komma vidare. Han kom till Motivet med godkänt betyg i endast två ämnen. Han hade hört talas om Motivet och ville själv hit. Men han fick vänta, skolan var full. Så för ett år sedan fanns plats för honom.
- Nu vill jag inte slösa bort mer tid.
Uppskattar lugnet
Han uppskattar lugnet på skolan och siktar nu på att komma in på Donnergymnasiet, som har något lägre betygskrav.
- Där har jag chans att läsa upp vissa betyg på onsdagarna, när det är skolfritt, säger han.
Annika Ringström säger att skolan kan ge eleverna möjligheter, men det gäller också att ungdomarna tar dem. Det har Daniel gjort. Han ställer numera till och med klockan på ringning tidigt och infinner sig på skolan samtidigt med Tommy, klockan 7.
Tid och rutiner
- Tiden är jätteviktig. Att få in rutinerna. Man klarar inte skolan genom att bara gå där varannan dag. De ska ju gå i skolan för sin egen skull, säger Annika.
Och klockorna är många i lägenheten, en digitalklocka lyser skarpt över alla elevers scheman, som sitter uppsatta på väggen.
Annika och Tommy har draghjälp av sina gamla elever, som ofta kommer hit, för en fika, för att prata och lära känna de nya eleverna. För "gamlingarna" håller viss kontroll på "motivare" på stan, de ska sköta sig, för sin egen skull.
- De tjatar på ett bättre sätt än vi, säger Tommy.
Hjälpen är nära
Benjamin Hallberg, 19 år, gick här för några år sedan och läste upp sina betyg så att han kom in på sjöfartsgymnasiet, vilket var hans drömutbildning. I sommar ska han jobba som hamnförvaltare i Visby hamn.
Men när han kom till Motivet hade han IG i alla ämnen, hade skolkat mycket och var mycket stökig, som han själv uttrycker det. Efter tips från rektorn kom han till Motivet.
- Här fanns tid att få hjälp, det var lugnt och en mycket roligare stämning. Jag hade haft svårt att koncentrera mig, men nu gick det bättre och jag började för första gången tänka på att plugga vidare.
Han gick ut från Motivet med godkänt i alla ämnen och prisar skolan.
- Det är ett mirakel att vissa av oss kunnat gå vidare!
Ida Hallberg, 25 år, kommer på besök till Motivet med lilla två månader gamla dottern Nea. Hon kom hit 1998 utan några betyg alls. Hon försökte skolka, men det tillät inte skolan.
- De kom och hämtade mig när jag tog sovmorgon.
- Det är precis det de vill, säger Tommy, de vill veta att vi har koll på dem.
Elevstödjare
Ida hoppade sedan av gymnasiet och kom till Motivet för andra gången, nu som elevstödjare och cirkelledare. Då passade hon på att samtidigt läsa upp sina betyg i svenska och matte.
- Framför allt har jag på Motivet lärt mig att söka jobb och sådana har jag också fått. Efter mammaledigheten tänker jag plugga vidare, jag vill bli personlig assistent eller behandlingsassistent. För jag vill komma någon vart!
Hon säger att skolan varit viktig också för hennes föräldrar.
- Jag har en väldigt tacksam mamma.
Nära föräldrarna
Annika Ringström och Tommy Johansson säger att allt deras arbete sker i samarbete med föräldrarna, som ofta är på besök. Och varje år utvärderas deras arbete, av utomstående, genom intervjuer med elever och föräldrar.
- Så att vi kan förbättra arbetet hela tiden.
Ett hundratal strulputtar har passerat genom trerummaren på Gråbo. Och de allra flesta har lyckats gå vidare till gymnasiet.
- Vi har kunnat hjälpa dem till ett vanligt liv, i stället för att de hamnat i utanförskap, säger Annika Ringström.
Motivet är, sedan 1997, en så kallad resursskola för visbyelever.
Den är både socialnämndens och barn- och utbildningsnämndens ansvar, som delar på kostnaderna.
I Klintehamn finns motsvarigheten Klivet och i Slite Tullis.
Den är både socialnämndens och barn- och utbildningsnämndens ansvar, som delar på kostnaderna.
I Klintehamn finns motsvarigheten Klivet och i Slite Tullis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!