På spaning efter bulverk i Martebo
Tingstäde träsk är kanske inte ensamt om att ha ett bulverk.Den tanken har funnits länge och övertygelsen förstärktes förra hösten, då en stockbåt hittades i samband med upptagning av morötter i Martebo myr. En dendrokronologisk undersökning visade att båten var mer än tusen år gammal, och arkeologerna blir allt fastare i tron att myren haft en på samma sätt som Tingstäde träsk haft en anläggning i trä.
Martebo myr var innan utdikningarna Gotlands största sjö. Efter det att dränerades i mitten på 1800-talet har stora mängder trä plockats upp.
Delarna kommer sannolikt från fasta konstruktioner i den forna sjön.
En av de platser som arkeologerna visat störst intresse för är Korspall i myrens nordvästra del, dit söndagens exkursion är förlagd.
Anläggningen var känd redan på P A Säves tid, då den ännu stod under vatten. Planer finns på att göra en arkeologisk undersökning i området.
Ledare för exkursionen i Martebo är Torsten Svensson, Ann-Marie Pettersson och Yngve Andersson.
<span class=MR>Ta med egna fynd</span>
Under Arkeologidagen finns det även möjlighet att ta med sina gamla fornfynd och få de undersökta av experter. Länsmuseet har under eftermiddagen mottagning vid magasinet på Herkulesvägen.
Högskolan på Gotland har öppet hus och visar skolans arkeologiska laboratorier, samtidigt som man presenterar den utbildning och forskning som bedrivs. I arkeologilaboratoriet visas bland annat nya fynd från sommarens utgrävningar vid Ajvide i Fröjel.
Vid Ajvide har över 70 gravar hittats, och fynden har undersökts av osteologer med bland annat DNA-analys.
Arkeologidagen arrangeras återkommande varje år på initiativ av Riksantikvarieämbetet. Lokala arrangörer på Gotland är Länsmuseet och Högskolan på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!