– Jag tycker att det är så kul. Så fort jag ser chansen att hitta vatten vill jag gärna vara med, säger Lars Westerlund entusiastiskt om den nyfunna Avatäkten.
Sedan drygt ett år tillbaka arbetar han på regionens VA-avdelning med att leta vatten. Aldrig tidigare har den frågan varit så aktuell, som den här sommaren.
– Jag vill inte säga att det är ett krisår – vi har fortfarande vatten, men vädermässigt har det varit ett extremår, säger Lars Westerlund, som menar att den ansträngda vattensituationen ändå fört med sig något gott.
– Det är bra att frågan väcks och att vi får anstränga oss lite hårdare och se vad vi har för vatten.
Sen i december har Lars Westerlund och hans kollegor arbetat med en ny vattentäkt på Fårö. Redan hösten 2013 pekades en möjlig grundvattentäkt ut där, då SGU (Sveriges geologiska undersökning) flög med elektromagnetisk utrustning över utvalda områden på Gotland.
Nästa steg var att provborra.
– Man borrar ett hål på samma sätt som när man borrar en brunn och då märker man ganska snabbt om det kommer vatten. Det är jättehäftigt – det kan till och med spruta upp vatten. Här kom det mycket vatten på ett visst djup, cirka 38 meters djup, berättar Lars Westerlund.
Provpumpningarna, som avslutades i dagarna, har gett vatten nog att göra Fårö självförsörjande på vatten hela sommaren. Det innebär stora besparingar jämfört med att köra vatten med tankbil som regionen tvingats göra tidigare år.
– Vi klorerar bara vattnet för ledningarnas skull, sen pumpar vi ut det. Vi gör ingenting! De enda kostnaderna vi har är elen till pumpen, säger Lars Westerlund och konstaterar att:
– Det värt att misslyckas ibland när man får en träff med så här bra och billigt vatten. Jag är oerhört lycklig över att få hjälpa till och se till att Fåröborna får ett bra vatten.
Avatäkten är ännu inte permanentad. Först ska mätningar i närområdet analyseras för att se att den nya täkten inte påverkar brunnar i närheten och länsstyrelsen skall ge sitt tillstånd.
– Som snabbast tar det ett till två år. Om vi har tur blir det klart till sommaren, det siktar vi på, säger Lars Westerlund.
Nästa projekt är en större vattentäkt i Lojsta.
– Enligt SGU:s mätningar ska det finnas vatten där också. Det finns ett borrhål där vi provpumpade i början av 90-talet, men som aldrig togs i bruk, säger Lars Westerlund, som också har förhoppningar om att hitta vatten i Vamlingbo.
– Jag har hört från brunnsborrare att det ska finnas vatten där. Det är lite spännande, det vore kul att hitta vatten som kunde försörja södra änden också.
Det handlar om att långsiktigt säkra upp vattenförsörjningen för hela Gotland, dels genom nya vattentäkter, dels genom nya lösningar för befintligt vatten.
– Vi är inte färdiga på långa vägar. Huvuduppgiften är att hitta lösningar för det vatten vi har. Tekniken förändras hela tiden och det gäller att bygga om i vattenverken. Vi har inte uttömt de möjligheter som finns, säger Lars Westerlund.
Han tror att det är viktigt att jobba brett med många olika lösningar.
– Jag tror att det sundaste är att ta hand om det yt- och grundvatten vi har, oavsett kvalitet. Det finns inget som slår ett grundvatten i kostnad, även om det krävs åtgärder. Även ytvatten är billigare än avsaltat vatten, säger Lars Westerlund, som anser att avsaltning är ett sistahandsalternativ.
– Jag ser det som ett nödvändigt ont för att få fram det där sista vi behöver.
Målsättningen med hans arbete är tydlig.
– Ett gott och billigt vatten till gotlänningarna, det måste vara det vi jobbar för, säger Lars Westerlund.